Nytt center håller koll på uppkopplade gruvor

2018-03-19 14:45  
Det nya kontrollcentret i Västerås invigdes under måndagen. Från vänster Cecilia Johanson från Mälarenergi, Johan Söderström från ABB och Viggo Stenholm från Mälardalens högskola. Foto: Kim Norman

Gruvor ska bli mer lönsamma genom dataanalys. Ett nytt center i Västerås ska övervaka gruvprocesser på distans.

Kraft- och automationsjätten ABB har redan öppnat fem nya kontrollcenter som på avstånd ska förutse underhållsbehov och optimera driften i processindustrin. Det första svenska centret öppnade under måndagen i Västerås. Uppgiften är att övervaka processer inom gruvindustrin.

Med hjälp av uppkopplade sensorer överförs data om prestanda till kontrollcentret, där programvaran gör analyser dygnet runt. På så sätt ska potentiella problem upptäckas snabbt och ABB-personalen ska kunna ge råd om förebyggande underhåll samt föreslå åtgärder för att förbättra prestandan. Till exempel kan kontrollcentret samla information om gruvspel, för att minska antalet oplanerade stopp.

ABB kallar konceptet för Collaborative Operations Center för att understryka vikten av samarbete, med kunden, med ABB:s experter och med andra kontrollcenter. De olika kontrollcentren har spridits över jordklotet för att de ska kunna avlösa varandra genom att ”följa solen”.

I slutet av förra året var Ny Teknik Automation på plats när ABB öppnade center nummer två i Helsingfors.

Linda Nohrstedt

Mer om: ABB Industri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt