Ny vibrationsanalys ger bättre planering

2015-09-14 14:17  

SPM Instrument i Strängnäs har tagit fram en patenterad mätteknik för vibrationsanalys. Nu tar de tekniken till nästa nivå tack vare en ny innovation.

Företaget jobbar med lösningar inom tillståndskontroll och har tagit fram egna produkter. Bland kunderna finns bland annat några av landets största pappersbruk men även andra industrier med maskiner vars drift är kritisk för företaget. Då är man mån om en lång planeringshorisont och där är den nya produkten HD Enveloping en hjälp, enligt SPM.

– Det är en stor utveckling av tekniken jämfört med tidigare. En stor fördel med den är att mätmetoden kan användas ihop med befintliga vibrationsgivare och därför integreras i befintliga system, säger Tomas Årman, försäljningschef Sverige, SPM ­Instrument.

HD Enveloping är en nyhet inom vibrationsövervakning och ett komplement till traditionell vibrationsanalys.

Fördelen är att exempelvis kugg- och lagerskador upptäcks i ett mycket tidigt skede och att underhållet kan planeras.

Metoden nyttjar algoritmer för digital signalbehandling. Tekniken klarar att skilja ut intressanta signaler, som annars skulle ha drunknat i maskinbullret.

Företaget har också presenterat en ny lösning för att kombinera metoder inom vibrationsmätning och stötpulsmätning, där både lagerkondition och smörjstatus kan följas.

Har 220 anställda

  • 1969 tog upphovsmannen Eivind Søhoel patent på stötpulsmetoden som identifierar de svaga stötpulserna från rullningslager.
  • Huvudkontor i Strängnäs där 80 av koncernens 220 anställda jobbar.
  • Företaget jobbar med lösningar inom tillståndskontroll med kunder i olika industrier.

Få de senaste Automations-nyheterna

Fredrik Karlsson

Mer om: Vibration

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt