Nvidias vr-teknik ska göra självkörande bilar säkrare

2018-03-29 09:20  
Foto: Nvidia

Under GTC visade Nvidia en plattform vars uppgift är att testa självkörande bilar med vr-teknik.

Det var under Nividias teknikkonferens GTC i San Jose som datajätten visade upp sin simulationsplattform Drive Constellation. Tekniken i fråga är en slags fusion av två till synes vitt skilda saker: vr och ai.

Det molnbaserade systemet använder sig av fotorealistisk simulering för att testa olika former av körrobotar. Tekniken gör att man enkelt, och utan risk att köra på fotgängare, kan skala upp testerna rejält.

Systemet avslöjades under Nvidia-chefen Jensen Huangs inledningstal, och tydligt var att säkerhet är en het potatis – inte minst då företaget är en av teknikleverantörerna till Uber.

Drive Constellation är uppdelat på två servrar. Den första använder sig av företagets simuleringsmjukvara och ger input som om den kom från ett självkörande fordons sensorer. Server nummer två innehåller ai:n Drive Pegasus. Denna processar datan som om den kom från verklig körning – och ”kontrar” med den självkörande mjukvaran.

Resultatet är att man kan köra miljontals mil, men vr-tekniken gör att man får ytterligare ett lager som man normalt sett inte skulle fått med vid en ”klassisk” simulering.

För att få lite ”wow-effekt” i det hela visade Nvidia en demo. Man hade en människa i en bil på scenen – som med hjälp av vr körde en riktig bil utanför konferenscentret. Demon visade att man kunde sluta cirkeln vr – människa – data – fysisk bil – data – vr, och att Drive Pegasus var väldigt exakt i hur den hanterade bilen. Att plocka in hårdvara (bilen) i simuleringen är intressant och Nvidia menar att det visar på robusta algoritmer.

Drive Constellation kommer släppas ut på marknaden under tredje kvartalet 2018. Nvidia har i dagsläget 370 partners som jobbar med självkörande teknik som använder Nvidia Drive.

Här går det att se Nvidia-chefens keynote.

Fotnot: Förutom Uber använder bland annat Audi, Mercedes-Benz, Tesla, Toyota, Volvo och VW Nvidias teknik.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt