Norsk flygplats testar autonom snöröjning

2016-11-23 13:33  
I mars 2018 ska den självkörande snöröjaren testas på Bodö flygplats. Foto: Semcon

Semcon är med och utvecklar ett självkörande snöröjningsfordon åt norska flygplatsoperatören Avinor.

Yeti Snow Technology, som ägs av konsultföretaget Semcon och den norska vinterutrustningstillverkaren Överaasen, har tecknat ett samarbetsavtal med norska flygplatsoperatören Avinor om att utveckla ett självkörande snöröjningsfordon.

Projektet blir det första i världen där stora maskiner anpassas för att autonomt hålla start- och landningsbanor snöfria.

Överaasen bidrar med den mekaniska kunskapen och Semcon Devotek i Norge med expertis inom komplexa realtidssystem och autonom teknik.

Läs mer:

Läs mer: Monstren blåser Arlandas längsta bana ren på åtta minuter

En unik omständighet är att lösningen ska fungera i svårast tänkbara förhållanden för autonoma fordon: kraftig nederbörd och dålig sikt.

– En flygplats är som ett samhälle i miniatyr med tydliga och höga mål för verksamheten. Om vi kan få ett självkörande fordon att fungera där kan vi ta tekniken till vilket användningsområde som helst, säger Hans Peter Havdal, vd på Semcon Devotek.

En första demonstration av fordonet kommer att genomföras i mars 2018 på flygplatsen i Bodö i Nordnorge. Om projektet slår väl ut finns möjligheten att implementera lösningen på Avinors samtliga 46 flygplatser.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt