Mobilaris gör ett ”Google för gruvan” vinner tungt pris

2020-02-06 14:29  

Luleå-företaget Mobilaris hjälper företag att fatta klokare beslut. Nu har Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva) utsett dem till vinnare i tävlingen Smart industri.

I motiveringen berömmer Iva Mobilaris för företagets ”bidrag till digitaliseringen av traditionell industri”. ”Med stor förståelse för kundens behov nyttjar Mobilaris den digitala teknikens möjligheter för ökad produktivitet, stärkt personsäkerhet och minskad energiförbrukning hos sina kunder”, lyder motiveringen.

–  Vi är mycket stolta över detta pris och det är ett härligt erkännande för oss på Mobilaris. Det sporrar oss till att fortsätta driva utvecklingen mot ökad säkerhet och produktivitet inom industrin, säger vd Andreas Ericson. 

Hans Wahlquist, ansvarig för strategisk produktledning och affärsutveckling på Mobilaris, har liknat Luleå-företagets teknik vid ett ”Google för gruvan”.

–  Det är precis som med sökmotorn: man googlar något och får svaret direkt, har Wahlquist berättat.

Gränssnittet ser dock lite annorlunda ut, jämfört med en sökmotor. Om det till exempel rör sig om en gruva – den bransch som Mobilaris främst är förknippade med – så ser användaren en 3d-karta som i realtid kan ange positioner för personal, maskiner och andra objekt. På så sätt kan ett företag som till exempel Boliden öka effektiviteten och höja säkerheten. Både driftledning och personal i gruvan kan ta del av informationen.

Det kan alltså bli enklare att fatta beslut – och mycket riktigt poängterar Mobilaris att deras programvara är ett beslutsstödssystem. Men på senare år har företaget dessutom utvecklat en algoritm som kan ge mer pricksäker positioneringsdata.

Mobilaris använder billiga rfid-taggar och låter dem kommunicera med befintlig kommunikationsutrustning på anläggningen. Med gruvkarta och maskininlärning kan företaget numera fastställa en position med 5-10 meters precision under 95 procent av tiden.

Enlivt Iva har Mobilaris på fem år gått från 17 till 70 medarbetare, och har nu 25 kunder fördelade på samtliga världsdelar.

Peter Ottsjö

Mer om: IVA Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt