Mjuka roboten kan jobba med människor

2016-05-17 13:23  
Fanucs robot som kan arbeta tillsammans med människor. Foto: Fredrik Karlsson

Bland de samarbetande robotar som väckt intresse i svensk industri finns en gul sak med gröna kläder: Fanucs modell CR-35iA.

– Den är klädd i mjukt material och säker för att jobba tillsammans med människor utan säkerhetsstaket, säger marknadschefen Oliver Selby.

Universal Robots satte fart på marknaden för samarbetande robotar med sina små enkla robotarmar. De stora robottillverkarna följde efter och den skumklädda gröna är Fanucs bidrag.

Den lanserades i mitten av 2015 men fortfarande har ingen sålts till Sverige. Totalt har 60 stycken sålts i Europa, bland annat en i Norge.

– Just nu har vi fler förfrågningar på den än vad vi kan hantera, säger Oliver Selby och fortsätter:

– Den har mest sålts till bilindustrin. På slutet av biltillverkarnas produktionslinor är det mycket manuellt arbete och då är denna enkel att integrera i produktionen.

Roboten är kraftigare än andra samarbetande robotar och kan lyfta upp till 35 kilo. Den har en sensor nertill som känner om roboten stöter emot något så att det blir ett motstånd och då stannar den.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt