Miror gör de riktigt farliga jobben

2013-11-27 12:14  

I verkligt farliga eller svårtillgängliga miljöer ska miniroboten Miror ta över mänskliga insatser.

Det finns massor av industriella miljöer där det är farligt eller omöjligt för människor att utföra inspektioner, underhåll och reparationer - exempelvis i flygmotorturbiner, kärnkraftverk eller oljeplattformar. Där ska miniroboten Miror kunna göra en insats.

Miror, "Miniaturised Robotic systems for holistic in-situ repair and maintenance works in restrained and hazardous environments" ingår i EUs sjunde ramprogram med deltagare som Rolls-Royce, universitetet i Nottingham, Fraunhoferinstitutet med flera.

Roboten ska kunna utföra autonoma arbeten i mycket komplexa miljöer. I grunden byggs den kring två intelligenta moduler som ska samverka, Walking Hex och Snake Arm. Målet är att detta system ska kunna användas för arbeten i så olika miljöer som i flygplansmotorer och kärnkraftverk, i stället för att specialutrustning måste utvecklas för vart och ett av insatsområdena.

Walking Hex är en hexapodplattform som arbetar med parallell kinematik, och ska förena fördelarna från bearbetningsmaskiner och mobila robotar. Systemet gör att roboten kan röra sig själv till inspektionsplatsen, och sedan positionera sig ytterst noggrant.

Den andra modulen är en endoskopliknande manipulator, kallad Snake Arm. Den gör det möjligt att komma åt i trånga utrymmen. Därmed utökas aktionsradien väsentligt för roboten. Miror kan utföra inspektioner i utrymmen dit Walking Hex inte kan ta roboten.

För reparationsuppgifter kan Snake Arm låsas i positioner för mycket noggrann bearbetning.

Grundläggande i projektet är att Miror ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. Stor möda läggs på att utveckla intelligenta styrsystem, exempelvis navigationssystem i 3D. De ska hjälpa roboten att självständigt anpassa sig till omgivningen och exempelvis kunna gå i trappor.

Miror kommer att kunna anslutas till speciella databaser som ger upplysningar om hur de speciella arbetsuppgifterna ska genomföras beroende på i vilken miljö roboten sätts in.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt