Miljardsatsning på fabriken – men färre jobb

2016-12-13 07:59  
Billerud Korsnäs investerar 5,7 miljarder i en ny kartongmaskin. Foto: Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs styrelse investerar 5,7 miljarder kronor i en ny kartongmaskin till produktionsanläggningen i Gruvön i Värmland. Samtidigt drar man ner på personalen på bruket.

Den nya maskinen ska ersätta fyra mindre maskiner som i dag finns på bruket. Men investeringen leder också till att koncernen, som tillverkar förpackningsmaterial, minskar arbetsstyrkan på bruket.

– Vi förhandlar med fackföreningen och vill inte i nuläget kommentera hur många tjänster det handlar om. Jag hoppas vi har ett besked före årsskiftet, säger Billerud Korsnäs vd Per Lindberg till TT.

Maskinen, som ska vara i produktion om drygt tre år, får en kapacitet på 550 000 ton kartong per år och blir därmed den största i sitt slag i världen. Produktionen kommer att bestå av vätskekartong, förpackningskartong, foder och kartongmaterial till livsmedelsförpackningar.

Enligt företaget är marknadstillväxten för vätskekartong och annan förpackningskartong stabil.

– Tillsammans med vår världsunika spetskompetens inom området gör det oss perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad, säger Per Lindberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt