Medicin ska levereras med flygande drönare på glesbygd

2018-07-26 07:53  
En drönare får företaget Cybaero genomför ett test och släpper två paket från luften under en praktikdag på drönarutbildningen på Ljungbyheds flygplats. Foto: Johan Nilsson / TT

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg håller man på att utveckla drönare som ska användas för att kunna skicka bland annat mediciner och prover till och från glesbygdsområden, rapporterar P4 Västerbotten.

Drönarturerna ska komplettera de hälso- eller samhällsrum som byggs på flera orter, framför allt i Västerbottens inland.

– Rummen finns ju för att man ska kunna ta prover och få läkarkonsultation och flera olika tjänster utan att behöva resa. Men sedan kvarstår ju det problemet att om man då får ett recept utskrivet på distans och ändå måste köra 20 mil i egen bil för att hämta medicinen så det är ju något som fattas där, säger Per-Daniel Liljegren är projektledare för Innovationskraft för glesbygd.

Läs mer: Snåla Wankelmotorn ska ge USA:s drönare längre flygtid

Drönarna ska lyfta och landa vertikalt som vanliga drönare gör. Men den har vingar och flyger mer som ett vanligt flygplan. Och den kan med en last på upp till åtta kilo ta sig en sträcka om sju mil. En provflygning med en fullskalemodell planeras till våren 2019.

Tanken är att den även ska kunna flygga lättare utrustning till nödställda i vildmarken.

Mer om: Drönare Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt