Luleåforskare ska lära maskinerna prata

2012-08-22 10:32  
Jerker Delsing, professor vid Luleå tekniska universitet, leder miljardprojektet Arrowhead som går ut på att förbättre kommunikationen mellan inbäddade automationssystem. Foto: Linda Alfredsson/LTU

- Framtidens automation handlar om att få sensorer, maskiner och it-system att kunna tala med varandra på samma språk och fatta egna beslut, säger Luleåprofessorn Jerker Delsing.

Ett lager i ett tåg eller järnvägsvagn ska kunna göras så intelligent att det mäter sin egen hållbarhet och varnar både lokförare, Trafikverket och tillverkaren i god tid innan det riskerar att gå sönder.

- I dag kan inte sensorer, styrsystem och affärssystem tala med varandra utan mänskliga tolkar. Det problemet ska vi försöka lösa med ett universellt språk för inbäddade automationssystem, säger Jerker Delsing till Ny Teknik.

Luleå tekniska universitet har utsetts till koordinator för Europas största forskningsprojekt inom utveckling av automation för tillverknings-, energi- och processindustrin.

Projektet heter Arrowhead och har en budget på 100 miljoner euro, närmare en miljard kronor.

Ett 20-tal stora industriföretag inom automation är inkopplade på projektet, bland andra världsledande automationsföretag som Siemens, Schneider, Metso, Thales och Honeywell.

Dessutom är ett 30-tal små och medelstora företag med i projektet, varav flera svenska, samt ett 20-tal institut och universitet i Europa.

Arrowheadprojektet ska starta nästa år och pågå i fyra år.

- Det är inget lätt problem som vi ska lösa – att skapa en universell standard för maskin-till-maskin-språk, Om kullagret säger att det är 45 grader varmt måste systemen i andra ändan förstå exakt vad lagret menar. Är det 45 grader Celsius eller 45 grader Farenheit?, säger Jerker Delsing.

Det kan handla om allt från påfyllning av Coca Cola-burkar i automater till att fylla på olja i en stor pappersmaskin.

Det kallas i branschen för collaborative service based automation och betyder att systemen själva kan konfigurera sig och fatta besluten automatiskt.

- Vi kommer att sätta en sten i rullning och hoppas på att få tillräcklig kraft bakom ett globalt synsätt, säger Jerker Delsing.

Arrowhead

För två år sedan utsåg det europeiska industriförbundet Artemis Luleå tekniska universitet till ett ledande forsknings-, innovations- och kompetenscentrum för processautomation i Europa.

Det i sin tur har lett till att LTU fått uppgiften som koordinator för miljardprojektet Arrowhead.

LTU utsågs i våras också till ett SKF University Center och får 20 miljoner kronor under 5 år för forskning inom områden som SKF och LTU gemensamt väljer ut.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt