LKAB: - Vi har skapat ett monster

2008-09-12 10:59  

Det är bland de största satsningarna inom svensk industri hittills. LKAB:s nya pelletsverk får till och med stora stålverk att framstå som en etta med kokvrå.

- Vi har skapat ett monster, säger Åsa Sundqvist, som ledde bygget av LKABs nya pellets- och anrikningsverk i Kiruna.

Anläggningen är en av svensk industris största satsningar. Och snabbt har det gått: två och ett halvt år från beslut till produktion.

Kostnaden för det nya pelletsverket och det tillhörande anrikningsanläggning beräknades från från början till cirka sex miljarder kronor men landade till slut på drygt sju miljarder kronor.

För de pengarna har LKAB bland annat fått världens största sintermaskin av typen grate-kiln-cooler. I investeringen ingår också det nya anrikningsverket KA3, utfrakt till den nya laststationen och en rad andra projekt.

LKAB:s projekt kvalar in bland de riktigt stora satsningarna i inom svensk industri (se faktaruta).

Beslutet togs 2005. Sedan dess har närmare 1 400 personer arbetat med bygget. Hundratals experter från Sverige men också från övriga Europa och Nordamerika har varit inblandade i projektet.

LKAB räknar med att KK4 inom tre år ska kunna producera fem miljoner ton pellets per år. Tillsammans med övriga investeringar i anläggningen innebär det att LKAB höjer sin totala produktion från 24 till 28 miljoner ton pellets om året.

När det nya verket nu tas i drift är det slut med leveranserna av råmalm från Kiruna. Då kommer LKAB att enbart leverera malm i form av pellets från gruvan.

Se LKAB:s jätteanläggning i Ny Tekniks förklarande grafik i länken här till höger.

Detta är den första i en serie reportage där Ny Teknik presenterar stora svenska industriprojekt.

Fem stora investeringar i svensk industri

1. LKAB, pelletsverket i Kiruna, 7 miljarder kronor

2. Stora Enso, Kvarnsveden, 5,5 miljarder till en ny pappersmaskin.

3. Boliden, Aitik-gruvan, 5,2 miljarder.

4. Outokumpu, stålverket i Avesta, drygt 5 miljarder.

5 Preem, Scanraff i Lysekil, 3,5 miljarder.

Jonas Hållén

Mer om: LKAB pelletsverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt