Levande robotmanet slår fartrekord

2020-01-30 13:43  
En konstnärlig tolkning av hur robotmaneter släppts fria i havet. I studien har forskarna använt öronmaneter (Aurelia aurita). Foto: Rebecca Konte/Caltech/TT

Öronmaneter som trimmas med bärbar elektronik som styr deras muskelsammandragningar börjar simma nästan tre gånger snabbare än sina naturliga artfränder.

Jämfört med helt artificiella undervattensrobotar blir manetrobotarna enormt energisnåla, eftersom det bara krävs en liten mängd ström till de åtta elektroder som stimulerar musklernas nerver. Det egentliga energibehovet sköter maneterna på egen hand, genom att äta som vanligt.

Den här typen av energisnåla biohybrider skulle kunna användas för utforska havens djup, skriver de amerikanska forskarna vid Stanford University i sin artikel i tidskriften Science Advances.

Men innan det blir aktuellt att skicka ut manetrobotar i större skala måste forskarna lära sig att styra maneterna, tillägger de. Det ska ske genom att de åtta elektroderna aktiveras i specifika mönster – som återstår att utforska.

Mer om: Robot Havsmiljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt