Lär dig bli lika lean som Toyota - gratis

2009-03-03 23:00  
Nu lanseras "lean production" på svenska som nätutbildning på konferensen Monteringsforum i mars. Foto: Toyota

Nu finns träningsrundan som får ditt företag att komma i bättre form. Dessutom är den gratis. IVF bjuder på handledning i konsten att vara "lean" direkt på nätet.

Toyotas produktionssystem har varit förebild för industrier över hela världen. Nu kommer IVF med "Sweps", Swedish Production System - med gratis handledning direkt på webben.

Leanresan.se är arbetsnamnet på den handbok med metod- och arbetsbeskrivningar som IVF lanserar i mitten av mars.

- Företag som redan har viss kompetens i "lean production" klarar nog att införa de japanska metoderna enbart med det material vi lanserar på nätet. Andra behöver antagligen komplettera med en konsult som lärt sig våra metoder. Men det ska räcka med några timmars konsulthjälp, säger Björn Langbeck på Swerea-IVF.

Sweps och "leanresan.se" är en av de största satsningarna som gjorts inom Vinnovas Meraprogram.

Den totala kostnaden är närmare 50 miljoner kronor, varav de inblandade företagen står för drygt 30 miljoner. Förutom IVF har Chalmers varit med och utvecklat utbildningsmaterialet, liksom produktionsfolk från framför allt Volvo och Saab Automobile.

AB Volvo tog initiativ till projektet och står som projektledare. Koncernen producerar allt från lastbilar, bussar och lastmaskiner till flyg- och båtmotorer.

Det har därför haft svårare än till exempel Scania att få till ett Toyotainspirerat produktionssystem. Volvo har helt enkelt legat steget efter konkurrenten i Södertälje.

Samtidigt har Volvo, liksom IVF och andra, efterlyst en försvenskning av de japanska produktionsmetoderna - som i Sverige fått en amerikansk prägel, eftersom det mesta skrivna materialet kommer från USA.

I "leanresan" har man därför tvättat bort japanska och amerikanska uttryck och beteckningar där det varit möjligt.

- Nästan allt i leanresan är dock Toyota. Men det fungerar inte alltid att ta de japanska metoderna rakt av. Vi har försökt få till ett lättillgängligt material som passar svenska företag, svenska arbetare, tjänstemän och chefer, säger Björn Langbeck, som under åren jobbat med att införa Toyotametoder på ett 40-tal svenska företag.

Hans Dahlquist

Mer om: Toyota Mera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt