Lär dig allt från gängskärning till makron

2008-11-04 23:00  

Goda råd behöver inte vara dyra. Man kan samla dem själv, också. Det gjorde cnc-operatören Daniel Karlsson.

När Daniel Karlsson inte hittade några bra tips om cnc-maskiner byggde han sin egen hemsida. Nu växer den så snabbt att han har blivit tvungen att installera en egen server i vardagsrummet.

På sajten cnc-support kan besökarna läsa nyheter och bloggar, titta på bilder och använda ett litet uppslagsverk som förklarar fackuttryck.

Den som registrerar sig kan också lägga upp sina egna tips, manualer och annat material.

När sajten öppnade för två år sedan var de flesta användarna kamrater och kolleger. Nu växer antalet medlemmar med runt hundra personer i månaden.

De är allt från maskinoperatörer till verkstadschefer och verkställande direktörer som surfar in för att diskutera datorstyrda verkstadsmaskiner.

- Jag har omkring 100 unika besökare om dagen, och det ökar snabbt, säger Daniel Karlsson.

Idén till sajten fick han när han själv letade efter information om cnc-maskiner. Nästan alla hemsidor han hittade var på engelska och fullproppade med fackuttryck. Så han satte sig framför datorn och plockade ihop en enkel hemsida med hjälp av publiceringsverktyget Joomla. Designen har han sedan utvecklat steg för steg hemma vid datorn i småländska Hestra.

Daniel Karlsson lärde sig köra cnc-maskin när han arbetade på ett snickeri i Jämtland. När han började göra hemsidan ville han nå människor som han själv, sådana som lärt sig köra cnc på egen hand och som saknar formell utbildning.

- Men ganska snart märkte jag att det fanns ett stort sug bland många andra att få läsa enkelt skrivna tips och allmän information, säger han.

De vanligaste frågorna på cnc-support handlar om vilka verktyg som ger bäst resultat och hur man kan göra makron eller på annat sätt korta ner programmeringen av maskinerna.

Fortfarande är allt arbete ideellt och sajten har inga sponsorer. Men Daniel Karlsson har numera en kollega till hjälp för att hålla sidorna uppdaterade.

Den ökade trafiken har också gjort att han lämnat det webbhotell han tidigare var kund hos och köpt en egen server - placerad hemma i vardagsrummet.

- Jag var trött på att uppkopplingen fungerade så dåligt. Till slut tänkte jag som med hemsidan: "'ska det hända något måste jag göra det själv".

Jonas Hållén

Mer om: Cnc hemsida

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt