Köp i lågprisland sällan billigast

2009-09-01 11:02  

Det är sällan billigare att köpa komponenter från ett lågkostnadsland. Svensktillverkade alternativ, särskilt om de producerats i en automatisk process, står sig väl prismässigt.

Det framgår av en färsk rapport som Exportrådet gjort på uppdrag av de svenska underleverantörernas branschorganisation FKG – Fordonskomponentgruppen.

Exportrådet har granskat fem komponenter som används antingen i personbilar eller tyngre fordon – ett bockat metallrör, en injektionssprutad plastdetalj, ett kretskort med 20-talet lödda komponenter, ett kablage med kontakter och en liten ståldetalj.

Ett 40-tal leverantörsföretag i Kina, Ryssland och Rumänien har kontaktats. Vissa av dem har besökts. Produktions- och logistikkostnader har analyserats och kvalitetsbedömts.

Jämfört med fem svenska leverantörer, som alltid dras med högre lönekostnader, är den samlade slutsatsen:

– Det är en myt att svensktillverkade komponenter alltid är dyrare och de från vad man kallar lågkostnadsländer billigare, säger Exportrådets Karl Hedberg, som skrivit rapporten.

Särskilt produkter som tillverkats i en högt automatiserad process i Sverige står sig prismässigt mycket väl jämfört med alternativ från låglöneländer.

I andra fall brukar logistikkostnaderna, särskilt långa transporter, uppväga skillnaderna i produktions- och lönekostnader.

”Korruption och kostnader som kan sättas samman med dessa problem har ej beaktats i projektet”, står det i undersökningen som gjordes mellan april och juni i år.

Rapporten, som heter ”Dyrt att köpa billigt? – en analys av kostnader för fordonskomponenter i Kina, Ryssland och Rumänien”, finns i sin helhet påExportrådets hemsida.

Tillväxtverket har finansierat studien.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt