Kollar formen direkt vid tillverkningen

2017-10-31 17:33  

Ett nytt mätkoncept kan automatiskt kontrollera att komponenten följer ritningen, direkt på bandet på bara någon sekund.

I dag sker kontroller oftast manuellt, genom att plocka ut stickprov och mäta att den tillverkade delen stämmer överens med ritningen. Men med en ny metod kan kontrollen ske i realtid, under pågående tillverkning.

– Vi flyttar mättekniken in i den digitala världen, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, i en film som universitetet har gjort.

Mikael Sjödahl är projektledare för Sivpro, som projektet kallas. Den går ut på att flera kameror skapar en 3d-bild av komponenten på bandet. Med hjälp av en programvara jämförs bilden med den cad-ritning som ligger till grund för tillverkningen.

– Mycket av innovationen ligger i mjukvaran, att kunna behandla de synkroniserade bilderna på ett snabbt sätt och omvandla dem till en 3d-modell som jämförs med cad-modellen, säger Mikael Sjödahl i ett pressmeddelande.

Sivpro, som står för Shape Inspection by Vision in Production, har utvecklats främst med tanke på fordonsindustrin, men kan fungera i alla typer av tillverkning. Metoden har testats hos Volvo Trucks i Umeå, Volvo Cars i Olofström och Scania Ferruform i Luleå, samt två ytterligare parter.

– Det här är något man har velat göra under lång tid. Vi får möjlighet att upptäcka alla fel, på alla detaljer, i stället för som nu där vi bara plockar ut stickprov, säger Alf Andersson, teknisk specialist hos Volvo Cars, i filmen.

Projektet har finansierats av Vinnova och har en budget på 10 miljoner kronor.

Här är en film producerad av Högskolan i Väst om den första delen av projektet:

Anna Orring

Mer om: Mätteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt