Kexfabriken kaxigt plugg i underhåll

2010-03-11 09:01  
Johan Bengtsson

På ett halvår har eleverna på KY-utbildningen i underhåll och driftteknik byggt Kexfabriken. I veckan visas den upp på Underhållsmässan i Göteborg. – Projektet har gjort det möjligt att bedriva utbildning på ett nytt sätt, säger studieledaren Johan Bengtsson.

För ett år sedan hörde Ola Lundqvist, mässansvarig för Underhållsmässan, av sig till Göteborgs Tekniska College. Går det att hitta på något nytt att visa upp på nästa mässa, undrade han.

– Tillsammans med branschorganisationen Underhållsföretagen började vi diskutera vad våra elever skulle kunna göra. Vi landade i en produktionsanläggning som man kan visa olika typer av underhåll på, säger Johan Bengtsson, studieledare på GTC, som ägs av Göteborgs Stad tillsammans med AB Volvo och Volvo Cars.

För eleverna som i höstas började den 18 månader långa utbildningen blev det därför en rivstart. Istället för att läsa elteknik, automation, underhåll och andra ämnen som enskilda delkurser integrerades allt i projektet Kexfabriken.

– De började med några kortare kurser i matematik, elteknik och PLC så att de fick grunderna. Men ganska snabbt fick de börja med projektet, eftersom vi var tvungna att vara klara till mars. Lite skraja var eleverna i början, men det har fungerat bra, säger Johan Bengtsson och fortsätter:

– De har fått konstruera hela anläggningen. Bygga elskåpen, göra mekaniska lösningar, bygga upp underhållsystemet med mera. Och allt har drivits som ett skarpt projekt, där eleverna varit indelade i sju delprojekt med ansvar för olika områden på anläggningen.

Eftersom projektet inte har någon egen ekonomisk budget gick skolan ut och sökte efter företag som ville vara med i samarbetet. Med utrustning från de 29 företag som till slut deltog har en anläggning som transporterar och packar kexpaket byggts.

– Det viktiga är att företagen inte bara finns med som sponsorer, som skänker delar. De har varit samarbetspartner som bidragit med support och i vissa fall fungerat som lärare för våra elever. För eleverna har det varit som ett skarpt industriprojekt. Vi tog de första kontakterna med företagen, sen har eleverna fått sköta dem också. De har fått en väldigt bra utbildning i problemlösning och stresshantering.

Den 9 mars är särskild rekryteringsdag, då Svenska Mässan bjuder in massa ungdomar. Ett ypperligt tillfälle att visa upp Kexfabriken och försöka locka unga att utbilda sig inom de här områdena, tror Johan Bengtsson. Men tanken är att Kexfabriken ska få ett fortsatt liv efter mässan som avslutas på fredag.

– Företagen som är med kanske vill använda den ibland för olika demonstrationer. Och så startar vi ju nya utbildningar där den kan användas igen, säger Johan Bengtsson.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt