Jätteskrivare bygger hela bostadshus

2010-12-07 23:00  
Våra kolumnister Johanna Lundin och Maria Öun läser industriell ekonomi vid KTH. Foto: Jörgen Appelgren

Kanske kommer snickaryrket att dö ut i framtiden. Nu finns planer på stora 3d-skrivare som uppför hela hus på bråkdelen av den tid det tar för dagens byggnadsarbetare.

<p></p> <p>Friformsframställning som ursprungligen använts för att ta fram prototyper i industrin används idag för att skapa modeller av byggnader, anläggningar och landskap åt bygg- och arkitektfirmor. Konsulterande ingenjörsfirmor kan på mindre än ett dygn skriva ut fysiska modeller från cad-ritningar. Det gör det möjligt att snabbare och mer effektivt designa, bygga och marknadsföra sina idéer. En 3d-modell underlättar visualisering och därmed kommunikation.</p> <p>Man kan bygga upp diaramor av städer eller stadsdelar att ställa ut på exempelvis flygplatser och ankomsthallar som marknadsföring av staden. </p> <p>För att ta det hela ännu ett steg längre arbetar man i Kalifornien med Contour Crafting som har tagit friformstekniken till nya höjder. Denna teknik ska möjliggöra automatiserad uppbyggnad av hela hus, på mindre än ett dygn. </p> <p>Det ska ske med hjälp av en enorm 3d-skrivare utifrån en arkitektritning. Lager av betong appliceras ovanpå varandra för att bygga hela väggar som sammanfogas och bildar ett hus. Betongen kläms ut ur ett munstycke, likt tandkräm ur en tub. Hur lång tid det ska ta att bygga ett hus bestämmer torktiden, eftersom det tidigare lagret måste ha stelnat innan ett nytt kan appliceras. Huset byggs med musklick i?stället för med hammare, spik och byggarbetare.</p> <p>Processen är automatiserad och kan fortgå dygnet runt. På vanliga byggen är materialspillet stort, men den nya tekniken kan minska även detta.</p> <p>Enligt förespråkare skulle den totala kostnaden för ett medelstort hus kunna minskas med hela 50 procent. </p> <p>Processen är robotstyrd, men varje hus kan ändå vara individuellt ritat på ett praktiskt och ekonomiskt sätt. Arkitekter kan skapa nya former som tidigare inte varit möjliga. Detta i kombination med de stora kostnadsbesparingarna kan leda till att friformstekniken inom en relativt snar framtid är den dominerande i byggsektorn.</p>

Text: Maria Öun och Johanna Lundin

Mer om: CAD 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt