Italiensk algoritm vinner svenskt robotpris

2009-09-16 11:04  
Davide Scaramuzza

Den italienske forskaren Davide Scaramuzza vinner årets "Robotdalen Scientific Award" och får ta emot 20 000 euro i prispengar.

I avhandlingen ”Omnidirectional Vision: From Calibration to Robot Motion Estimation” beskriver Davide Scaramuzza en ny algoritm för hur man autonomt navigerat robotar. Med vidvinkelkameror och en speciell metod för att beräkna fordons rörelser bygger han upp en tredimensionell karta över ett område – utan GPS eller andra sensorer. En enda kamera är tillräckligt – tack vare Davide Scaramuzzas algoritm.

Årets upplaga av Robotdalens internationella tävling var den tredje i ordningen. Det var också tre bidrag som gick vidare till finalomgången: ett från Spanien, ett tyskt och ett från Schweiz – där Davide Scaramuzza forskar och undervisar på Federal Institute of Technology i Zürich.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt