IRB 7600 ger Bon Jovi ett handtag

2010-04-20 23:00  

När Bon Jovi ger sig ut på sin största turné på 20 år har bandet sällskap av fem industrirobotar på scenen. Maskinerna står för ett videospektakel rockvärlden aldrig tidigare skådat.

Idén kommer från Andy Flessas, en ABB-utbildad robotentusiast från Las Vegas. Hans företag Robotic Arts konstruerar robotiserade ljud- och ljusshower, främst för kasinobranschen. Men de mäktiga skådespel som robotarna kan åstadkomma passar också perfekt för svulstig musik, och det är i den rollen Bon Jovis scendesigner fick upp ögonen för ABBs industrirobotar.

Andy Flessas har utvecklat Robot Animator, ett slags koreografimiljö för robotar, som integrerar med ABBs styrprogram. Maskinerna bär stora skärmar som koordineras med musiken på scen och blandar material från kameror, bakgrundsbilder, animeringar och video. Målet är att göra en dynamisk föreställning av de storskärmar som brukar visa närbilder på artisterna vid stora konserter.

Joe Campbell, försäljningschef för ABB Robotics i Nordamerika, kallar det för "en av de mest udda applikationer vi varit inblandade i".

Varje IRB 7600-robot håller en led-skärm på två gånger tre meter. Under showen kan de ställas sida vid sida, rotera, höjas och sänkas. Samtidigt koordineras videomaterialet. Koreografin är förprogrammerad, men växlingar mellan olika delmoment styrs delvis av musikens takt.

Industrirobotar visade sig ha en viktig fördel: den turné Bon Jovi nu inleder sträcker sig över två år och 60 spelningar i hela världen, och ABB kan ge service nästan överallt.

Fakta IRB 7600

IRB 7600 är ABBs största robot. Den kan lyfta 630 kilo och har en räckvidd på 3,5 meter.

Världsband

Bon Jovi, med sångaren Jon Bon Jovi, grundades 1983. Bandet är en av de mest ekonomiskt framgångsrika i världen, med storsäljare som Livin' on a Prayer. Stilen är trallvänlig och känslosam, ibland kallad hår-rock.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt