Inga fler borttappade verktyg

2006-10-03 23:00  

En rfid-tagg som inte bara kan tala om vem du är, utan också var du befinner dig har utvecklats av Halmstadföretaget Free2Move. Att hålla reda på verktyg på byggarbetsplatsen är en tänkbar användning.

- Det läggs ner enormt mycket tid på att leta efter saker, säger Dan Hellgren, teknisk chef på Free2Move.

Därför har företaget nu tagit fram en rfid-tagg, radio frequency identification, som kan ange sin position i exakta koordinater.

Tänkbara användningsområden är att placera taggarna på verktyg på en byggarbetsplats, hos bilimportörer som vill hitta en speciell bil bland tusentals på en parkeringsplats eller för lager där man taggar alla lastpallar med innehåll.

Free2Move, som sprungit ut urforskarmiljön på högskolan i Halmstad, har sedan år 2000 tagit fram olika lösningar för trådlös kommunikation på korta avstånd. Med utgångspunkt från kunskaperna i bluetooth-teknik har de sedan ett par år utvecklat och producerat aktiva rfid-taggar. Den senaste produkten, en positioneringsradiotagg, finns ännu bara i labbet.
- Första kvartalet nästa år ska den finnas ute på marknaden, säger Dan Hellgren.

En radiosignal sänds ut från taggen, som har ett eget id-nummer. När signalen träffat minst tre läsare så kan man exakt bestämma koordinaterna där taggen befinner sig. Varje rum, lokal eller yta har sitt eget koordinatsystem som läggs in i systemet från början.

Free2Move utvecklar och producerar taggarna själva.
- Eftersom de aktiva taggarna drivs av ett batteri kan de ha en liten processor i sig och man kan hitta på allt möjligt, säger Dan Hellgren.

Ett exempel är att taggarna med hjälp av en liten temperatur- eller fuktsensor kan logga till exempel temperaturen eller fukthalten under frakt av en känslig last.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt