Industrirobot plockas bort från föreställning – teatern överklagar

2019-10-24 14:20  
Foto: Östgötateatern/Youtube

På Östgötateaterns scen brukade en industrirobot medverka i föreställningarna. Men nu har Arbetsmiljöverket förbjudit den med omedelbar verkan.

Arbetsmiljöverket har förbjudit den att vara där. Men nu överklagar Östgötateatern beslutet i ett försök att få tillbaka industriroboten på tiljorna.

På teaterns cirkusföreställning ”The last fish” används – eller snarare användes – en industrirobot som artisterna hängde och klängde i under föreställningen.

Till dess att Arbetsmiljöverket kom dit fredagen 23 september och inspekterade ”maskin för förflyttning av aktörer vid artistiska framträdanden”. 

Verket fann att den inte var tillräckligt säker och att artisterna kunde skada sig på den. Roboten förbjöds med omedelbar verkan vid ett vite på en kvarts miljon eftersom den ”saknar erforderliga skydd för att hindra arbetstagare att komma in i maskinens arbetsområde”

Men det håller inte Östgötateatern med om, och ledningen har nu valt att överklaga förbudet.

Otydligt beslut

Industriroboten är säker hävdar man och dessutom:

”att roboten hanteras manuellt av två särskilt instruerade tekniker med tillgång till bland annat nödstopp, ska i det aktuella fallet var tillräckligt.”

Östgötateatern tycker också att det är svårt att förstå Arbetsmiljöverket:

”Arbetsmiljöverkets beslut är otydligt när det gäller vilka faktiska brister som föreligger och vilka villkor som Scenkonst Öst AB måste uppfylla för att få arbeta vidare med den aktuella roboten.”

Läs mer: ABB:s industrirobot dansar med ”Benke” Rydman på Stadsteatern

Men i avvaktan på detta har roboten tagits bort från föreställningen.

”Vi upplever att Arbetsmiljöverket har gjort en seriös bedömning och vi måste följa deras rekommendationer, även om vi gör en annan bedömning. Ett av Scenkonst Östs ledord är ”mod” och det är den här banbrytande föreställningen inte minst ett bevis på”, säger teaterchef Nils Poletti i ett pressmeddelande.

Artikeln publicerades ursprungligen hos Arbetarskydd.

Lennart Lundquist

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt