Industriföreningen: ”Bra läge att ta marknad”

2014-11-12 13:48  
Anders Ekdahl är vd för Svensk Industriförening Sinf och ordförande i tankesmedjan Automathink.

En osäker konjunktur - men gynnsamt läge för de industriföretag som vill satsa. Så kan läget sammanfattas efter tre konjunkturrapporter under tisdagen.

2014 började bra för de svenska underleverantörerna som andades optimism. Men valet bromsade konjunkturen - alla avvaktade och ingen vågade göra affärer.

- Men det har inte riktigt tagit fart efter valet, säger Anders Ekdahl, vd på Svensk industriförening, Sinf, som presenterade Underleverantörsbarometern under mässan Elmia Subcontractor.

Ett skäl kan vara det fortsatt osäkra parlamentariska läget och en osäkerhet om framtidens villkor. Ett annat är situationen i Ryssland som påverkar hela Europas industri.

Teknikföretagen är inne på samma linje i sin konjunkturprognos för 2015 där de ser få ljuspunkter.

– Tillväxtförutsättningarna inför 2015 har försämrats då efterfrågan i Europa ännu inte kommit igång, säger teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist.

I Underleverantörsbarometern har andelen företag som angivit omsättningsökning under tredje kvartalet sjunkit till 38 procent från 53 procent i föregående kvartal.

Ingen tycks veta var i konjunkturcykeln svensk industri befinner sig.

Men läget är långt ifrån hopplöst. 61 procent anger att de budgeterar för en försäljningsökning 2015.

Anders Ekdahl menar att det finns goda chanser för de industriföretag som vill växa.

- Förutsättningarna är goda. Räntorna är låga och kronkursen förmånlig så det är ett bra läge att gå ut och ta marknad, säger han.

Fredrik Sidahl, vd Fordonskomponentgruppen, som presenterade rapporten Vägvisaren var av samma uppfattning:

- Det finns framtidstro och förutsättningarna har aldrig varit bättre, säger Fredrik Sidahl.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt