I backpegeln: Krävde klar Hallandsåstunnel

2012-04-17 23:00  

”Passagerarna flyr vanskött järnväg”. Det är rubriken på Ny Tekniks förstasida. Men inte i samband med de senaste årens snökaos. Utan 1999.

Den här gången håller vi oss till ­modern historia. I nummer 17 1999 lyder ­förstasidestexten:

”Moderniseringen av Västkustbanan är kraftigt försenad. Persontrafiken har halverats på bara några få år. Banverkets sjabbel hotar järnvägens konkurrenskraft. Det anser SJ:s affärschef för Västkustbanan, Jarl Samuelsson, i en rasande skrivelse till Banverket.”

Artikeln är skriven av Hans Dahlquist, medarbetare i Ny Teknik, med flera artiklar i de senaste Automationsbilagorna.

Klas Cedervall, professor i vattenbyggnad vid KTH, har i samma tidning skrivit en debattartikel. Här är inledningen: ”Tunnelbygget genom Hallandsås bör slutföras! Alla andra alternativ är ett misslyckande, som har ett högt pris.”

Han skriver vidare att tunneln inledningsvis har blivit ett ingenjörstekniskt misslyckande.

I samma nummer noteras att Christer Fuglesang blir hedersdoktor vid Umeå universitet, då han motiverar ungdomar att studera rymdteknik.

Detta står att läsa i karriärdelen, där det också finns en hänvisning till Jobfinder: ”Glöm inte våra platsannonser på nätet. Uppdateras dagligen mellan 9.00 och 17.00.”

I Ny Teknik årgång 1999 finns även en it-special. Och en bilaga om industri, som är automationsbilagans föregångare.

Där står om civilingenjörerna som startat egen whiskytillverkning under märket Mackmyra.

Samma destilleri som Ny Teknik Automation skrev om i december förra året.

Nu har Mackmyra expanderat – och artikelförfattaren, Roger Thorén, har blivit vd för Talentum, förlaget som ger ut Ny Teknik.

Slutligen kan vi inte undanhålla er storyn om grabbarna med företaget Game Design.

De har gjort succé då Sony köpt deras dataspel ”Kula world”. ”Dataspel av unga svenska datanördar är på väg att bli en exportsuccé.” förkunnar tidningen, som har kartlagt den nya spelindustrin.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt