Hållbar industri

Hur får vi ett människovänligt ai?

Daniel Akenine, Microsoft, Rebecka Cedering Ångström, Ericsson, Jonas Stier, Högskolan Dalarna, samt Helena Blackbright, Automation Region och Mälardalens högskola. Medlem i gruppen är även Cecilia Magnusson-Sjöberg, Stockholms universitet. Foto: Kim Norman /Automation Region

Experter från Microsoft, Ericsson, Automation Region och akademin har bildat en tvärvetenskaplig arbetsgrupp som ska söka svar på en rad filosofiska frågor kring framväxten av AI. Gruppen tar gärna in frågeställningar från Ny Tekniks läsare.

Publicerad Uppdaterad

Som bekant har utvecklingen av artificiell intelligens tagit fart på allvar. AI får allt större potential att ersätta människan i en rad olika roller och arbetsmoment, samtidigt som det medför fantastiska möjligheter för mänskligheten.

– Tekniken har kommit så långt, jämfört med hur mycket man jobbat med frågorna runt omkring. Det sägs ju ibland att data är det nya guldet. Där vill jag citera Andrew Ng på Baidu som sa att AI är den nya elektriciteten. Då får man en bild av hur stort AI kommer att bli, och hur många människor som kommer att beröras av det, säger Helena Blackbright, projektledare på Automation Region och doktorand i innovationsledning vid Mälardalens högskola.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här