Hos Aditro Logistics blir lagerjobbet ett dataspel

2019-06-26 12:40  

Aditro Logistics, ett av Nordens största tredjepartslogistikföretag, är först i Sverige med att införa spelifiering som en del av arbetsprocessen.

Logistikbranschen växer, inte minst tack vare den ökande e-handeln. Genom att göra lagerarbetet till ett datorspel hoppas Aditro Logistics kunna attrahera nya medarbetare, få befintliga att stanna, samt effektivisera och kvalitetssäkra arbetsprocesserna.

Metoden används sedan tidigare av e-handelsjätten Amazon, men Aditro blir först med att implementera lösningen i stor skala på ett svenskt lager.

– Idén växte fram ur en övergripande digitaliseringsdiskussion vi hade med en konsultbyrå, där vi bland annat diskuterade hur vi kunde engagera medarbetarna. Något de ofta efterlyser är feedback, de vill veta om de gör bra ifrån sig. Och många av dem är ju lite yngre och vana vid ett digitalt gränssnitt, säger Daniel Berglind, affärsområdeschef Bemanning på Aditro.

Spelet har utvecklats internt, med hjälp av en konsultfirma, på spelplattformen Mambo. Efter betatester i ett enskilt kundflöde har man nu påbörjat arbetet med att spelifiera hela företagets verksamhet, från den enskilde truckföraren till ledningen.

Varje medarbetare har en widget med en avatar, som i realtid samlar poäng genom utförda arbetsuppgifter. Resultatet visas på en gemensam poängtavla som alla på arbetsplatsen kan ta del av, och poängen man samlar in kan användas till att uppdatera sin avatar med utrustning och tillbehör.

Läs mer: Solfångarföretaget: ”Vi är inget garageföretag längre”

För medarbetarna kommer det i framtiden kanske innebära delvis nya roller – att exempelvis få titulera sig truckninja i stället för truckförare, beroende på ens prestation i spelet.

– Det har tagits emot väldigt positivt. Alla arbetsplatser har ju egentligen någon form av spelmekanik: man har mål och delmål, tidsramar och så vidare. Men det presenteras kanske på en whiteboard eller i medarbetarsamtal. På det här sättet blir det snabbare feedback som engagerar mer, och medarbetarna får större möjlighet att påverka, säger Daniel Berglind.

Aditro har även låtit sig inspireras av andra branscher, där gränserna mellan arbete och fritid är mer flytande än de vanligtvis är i logistiksektorn. Man har skapat gaming-lounger med professionell utrustning, öppna för de anställda att använda utanför arbetstid. En intern målsättning hos bolaget är att inom kort ha ett eget e-sportlag.

– Produkten kommer att fortsätta utvecklas successivt. Vår ambition är att ha en grundplattform som hela tiden uppdateras och förbättras, säger Daniel Berglind.

Fakta: Det här är Aditro Logistics

Aditro Logistics är ett av Nordens största tredjepartslogistikföretag, och erbjuder sina tjänster till företag inom detaljhandel, konsument, mode, elektronik, media och e-handel.

Bolaget förfogar över drygt 200 000 kvadratmeter lagerutrymme i de egna logistikcentren i Jönköping, Borås och Nykvarn, samt Kopstad i Norge.

Har över 1 200 anställda och omsätter drygt en miljard kronor per år.

Tommy Harnesk

Mer om: Dataspel Lager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt