Hon gör tillverkning av kompositer smartare

2014-11-04 15:06  
Marie Jonsson

Hon är forskaren som specialiserat sig på att automatisera små serier. Marie Jonsson får 50 000 kronor för att använda kunskaperna för kompositer.

Marie Jonsson får ABB:s pris om 50 000 kronor som delas ut till forskare inom det produktionstekniska området.

Hon har utvecklat en teknik för kostnadseffektiv tillverkning av låga och medelstora volymer. Hennes avhandling vid Linköpings universitet visar hur konkurrenskraften kan öka hos mindre företag som får en större flexibilitet genom olika automatiseringslösningar.

- Då jobbade jag mest med fixturering och kraftstyrd robotik, säger Marie Jonsson.

Från gjutgods för tunga fordon gav hon sig sedan in på kompositbaserade produkter. I dag är hon forskare på Compraser Labs, ett nationellt centrum för forskning och utveckling av industriella produktionsprocesser och system för kompositbaserade produkter, som står under Swerea SICOMP och Swerea IVFs ledning.

- Inom flyg och rymd är det många kompositerbaserade produkter som tillverkas i små volymer och då är det ett måste med intelligent automation, säger Marie Jonsson, som kommer att använda pengarna för att lära sig mer om materialet.

Marie Jonsson är civilingenjör från Luleå Tekniska Högskola inom ergonomisk design och produktinriktning med inriktning mot industriell produktion. Ett område hon ser allt färre söker sig till.

- Jag tycker absolut att fler borde söka sig till produktion. Det är ett tvärvetenskapligt och intressant ämne.

ABB:s stipendium inrättades för att hedra den vice verkställande direktören Alde Nilsson, som under många år ansvarade för produktion inom ASEA, nuvarande ABB.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt