Här kommer gaffeltrucken utan truck

2013-11-06 11:07  
Gafflarna som gör jobbet utan truck. Foto: Eisenmann

Varför köra gaffeltruck när lasten inte behöver lyftas högt? Med en ny logistiklösning gör gafflarna jobbet utan trucken.

Idén växte fram vid institutet för transport och logistik vid Stuttgarts universitet, och har nu kommit så långt i utvecklingen att ett företag tagit fram ett system ska väntas få sitt genombrott 2014.

Det bygger på att gafflarna på en gaffeltruck får göra transportjobbet utan trucken. I stora lager där gods transporteras på pallar över ytor läggs slingor för hur gafflarna ska köra. Layouten kan lätt ändras.

Gafflarna arbetar separat men kommunicerar hela tiden med varandra för att bilda ett par. Egenvikten är 80 kg, men de kan lyfta och transportera gods som väger upp till 1 ton i en hastighet av 1 meter per sekund. Med hjälp av optiska sensorer manövrerar de till avsedd plats i lagret.

Företaget Eisenmann har slutit licensavtal med uppfinnarna vid Stuttgarts universitet och under 2014 kommer en förserie att tas fram och presenteras på logistikmässan Logimat i februari.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/D7AH3Ii2g9I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt