Här har hela bygget blivit uppkopplat

2013-04-24 12:57  
Niclas Sahlgren, ansvarig för affärsutveckling på Yanzi Networks, och Pär Bergdahl, produktansvarig på Cramo. Från mobilen kan man kontrollera information om exempelvis temperatur, luftfuktighet och energiförbrukning på byggarbetsplatsen i Frösunda utanför Stockholm. Det går även att se bilder från övervakningskameror samt öppna och stänga grindar. Foto: Michael Melanson

Temperatur, luftfuktighet, energiförbrukning, grindöppning, rörelsedetektorer och kameror. Yanzi Networks ser till att byggchefen har full koll på byggarbetsplatsen, i realtid. Det är internet of things i verkligheten.

Sedan något år erbjuder uthyrningsföretaget Cramo en tjänst som kallas övervaka bygget, som innebär att man i realtid kan få information om bland annat energianvändning, temperatur och luftfuktighet via mobilen eller datorn.

Tjänsten levereras av det lilla Kistaföretaget Yanzi Networks, som fokuserar på internet of things.

– Byggbranschen jagar generellt sett sänkt energiförbrukning. Det går åt enormt mycket energi när man bygger hus, mycket mer än när man använder dem. Nyckeln är att förstå var elen tar vägen och vi sätter energimätare i bodar, containrar och på byggarbetsplatsen, förklarar Niclas Sahlgren, ansvarig för affärsutveckling på Yanzi.

Eftersom marknaden fortfarande är ung finns det inga standardlösningar, och Yanzi utvecklar därför både hårdvara och programvara så att allt ska fungera från sensorer till mobiler. Viktigt är att ingen installation ska behövas – så fort en apparat, sensor eller kamera i systemet får ström dyker den upp i mobiler och datorer.

– Det är ganska unikt på marknaden och en teknik som vi har sökt patent på, säger Lars Ramfelt, vd för Yanzi.

Systemet används nu på ett fyrtiotal byggarbetsplatser.

– Den stora nyttan har varit under vinterhalvåret, att ha koll på temperaturen under de kritiska månaderna så att maskinerna inte fryser och för att veta att arbetet med exempelvis målning och tapetsering kan fortsätta, säger Niclas Sahlgren.

Mats Lewan

Mer om: m2m Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt