Här galopperar roboten fritt

2013-10-07 09:28  

För ett år sedan sprang den fyrbenta roboten Cheetah snabbare än Usain Bolt, men då med extern kraft. Nu galopperar den fritt, i 30 kilometer i timmen.

Det är Boston Dynamics som nu släppt lös sin fyrbenta packrobot Cheetah och gett den det nya namnet Wild Cat.

I en video ser man roboten galoppera och springa med hoppsteg i 30 kilometer i timmen och klara även tvära kurvor med hjälp av avancerade balans och reglersystem som styr de fyra hydrauliskt drivna benen i realtid.

För ett år sedan slog Cheetah rekord genom att springa 45,5 kilometer i timmen på ett löpband – snabbare än sprinterkungen Usain Bolt som toppat på 44,7 kilometer i timmen.

Men Cheetah fick då sin energi via hydrauliska slangar och var kopplad på löpbandet.

Nu springer roboten fritt, men å andra sidan är energiförsörjningen en begränsande faktor. Boston Dynamics uppger för sajten Engadget att Wild Cat drivs med en 2-taktsmotor från go-kartbilar, kopplad till en hydraulisk pump, och att den lilla bensintanken räcker för omkring fem minuters galopperande.

Roboten skulle alltså behöva en revolutionerande energikälla, och samtidigt bli mer energieffektiv.

Ett steg på vägen kan vara teknik från MIT som också utvecklar en robot med namnet Cheetah, men energieffektivitet i klass med vad djur uppnår. Roboten drivs med specialgjorda elmotorer med högt vridmoment, kopplade till ett system av syntetiska senor av kevlar.

Dämpningen blir bättre, utan tunga stötdämpare, och kraft kan utvinnas när benet sätts ner i marken.

Boston Dynamics utveckling av Cheetah/Wild Cat finansieras av den amerikanska försvarsmyndigheten Darpa. Meningen är att den ska kunna användas för transport av utrustning i terräng.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt