Här byggs verktyg för den nya guldruschen

2010-03-16 23:00  

När läkemedelsjättarna satsar allt mer på bioteknik är det goda nyheter för GE Healthcare i Uppsala. Företaget säljer bioteknikverktyg över hela världen. Nu drar man i?gång en ny fabrik för medel som renar antikroppar.

Det ser ut som rena rama regnskogen. En tät djungel av reaktionskärl och rostfria stålrör och buntvis med lianer av färgglada signalkablar. En djungel i fyra våningar där man kan se hela vägen ned till marken genom gallerdurksgolven.

Anläggningen är helt sluten, både av arbetsmiljöskäl och för att inte riskera att filtermaterialet förorenas.

- Vi har haft ett oerhört fokus på processäkerhet, vi har sprängavlastning på alla kärl, vi förbereder oss för alla konstiga eventualiteter och har gjort en rad riskanalyser, säger Peter Bergstedt, som har ansvarat för den fysiska utformningen av anläggningen.

- Visserligen är de kemiska reaktionerna i processen tämligen milda, men samtidigt hanteras stora mängder lösningsmedel som etanol, aceton och toluen. Det är därför vi har gallerdurk i golven, för att skapa expansionsutrymme om vi skulle få en explosion.

De som sålde spadar, hackor och vaskpannor tjänade oftast mer än guldgrävarna under den amerikanska guldruschen på 1800-talet.

I dag, när det är en rusch efter att få fram nya bioläkemedel över hela världen, är det GE Healthcare i Uppsala som säljer verktygen.

Företaget, som har rötterna i gamla Pharmacia Biotech, är världsledande på rening av proteiner.

För ungefär ett år sedan började den nya högautomatiserade fabriken testköras, och togs i drift på allvar i slutet av 2009.

Investeringen, på nära 500 miljoner kronor, ökar tillverkningskapaciteten med 30 procent.

Här görs ett slags filtreringsmaterial som används för att rena antikroppsmediciner. Det består av mycket små kulor av tvärbunden agaros, ett geléaktigt ämne som utvinns ur alger. Den senaste varianten, Mabselect Sure, lanserades 2005 och produkten omsätter redan hundratals miljoner kronor om året.

I början av tillverkningen är materialet skört och måste hanteras varsamt. Det är ett skäl till att anläggningen byggts fyra våningar hög, berättar fabrikschefen Magnus Hermansson.

- Vi vill utnyttja gravitationen så mycket som möjligt. De initiala tillverkningsstegen sker på översta våningen, och sedan rinner materialet ner för vidare processteg. Vi undviker att pumpa för att inte utsätta kulorna för skjuvkrafter.

Att kunderna finns i läkemedelsindustrin innebär också att tillverkningen i stort sett måste uppfylla samma krav som myndigheterna ställer på medicintillverkarna själva.

- De formella krav vi uppfyller är ISO 9001. Men i stort sett varje vecka kommer det besök från någon av våra kunder, som gör kvalitetsrevision.

GE Healthcare Biosciences

* Ort: Uppsala.

* Antal anställda: 1228.

* Specialiserat på analys, rening och separation av proteiner. Säljer utrustning och förbrukningsvaror för både laboratorieskala och industriell produktion.

* Hette ursprungligen Pharmacia Biotech. Verksamheten inom proteinrening startade 1959 med gelfiltreringsprodukten Sephadex.

* I dag en del av amerikanska General Electric-koncernen.

Fabriken i siffror

* 76 rostfria tankar och kärl.

* 8 km rostfria rör.

* 30000 svetsar.

* 4250 in-/utgångar.

Filterkulor ökar koncentrationen

Vid bioteknisk tillverkning, när man använder mikroorganismer för att producera exempelvis antikroppar, får man ofta ett utbyte på bara någon enstaka procent aktiv substans.

Med Mabselect Sure kan man öka koncentrationen till inemot 98 procent. Materialet består av kulor av tvärbunden agaros. Diametern är cirka 90 mikrometer. Till det kopplas protein A, ett virusprotein som binder till antikroppar, som först isolerades och klonades av Mathias Uhlén vid KTH.

Vid filtreringen packas kolonner med Mabselectkulorna. Sedan filtreras odlingslösningen genom gelmaterialet under högt tryck.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt