Här blir syslöjden digital

2017-06-01 12:14  

Knyppla, virka och sy. Eller digital undervisning. Svaret är både och – i kombination.

Skolorna i Sollentuna norr om Stockholm var tidigt ute med surfplattor och datorer i undervisningen. För tidiga, visade det sig ibland då lärarna inte fullt ut behärskade att ta in datorerna i undervisningen.

Men nu har man kommit ikapp.

Alla elever har datorer och de används i alla ämnen. Även i ett så praktiskt ämne som slöjd.

– Vi använder datorerna som ett redskap som gör att lärarna kan lägga tid på undervisning. Eleverna kan ta till sig information genom en instruktionsfilm på hemsidan, säger Helena Bäckström, som bjudit in utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) till en lektion.

Anledningen var en debatt som ifrågasatte slöjdens plats i läroplanen.

– De argumenten bygger på okunskap om slöjden och den arbetsprocessens betydelse, säger Helena Bäckström.

Och hon har ministern på sin sida.

– Här bevisar man att det inte finns något motsatsförhållande, som det verkat i debatten då en del vill ha mer programmering till exempel. Slöjden har en viktig plats i skolan, säger Gustav Fridolin under besöket i Gärdesskolans slöjdlektion.

Eleverna använder datorerna för att skriva loggbok där lärarna kan följa vad de gör samt se instruktioner om hur man gör för att trä en synål, sy sick-sack eller virka en maska.

– Jag tycker att datorn är viktig och det är bra att man inte behöver fråga lärarna hela tiden, säger eleven Lina Lundmyr Bergman.

Helena Bäckström har gjort många av instruktionsfilmerna själv.

– Jag tänkte tidigt att jag måste hitta ett sätt så att eleverna kan jobba självständigt och slipper sitta och vänta på min hjälp. Många slöjdlärare har väntearbeten som eleverna får jobba med tills läraren har tid att hjälpa till men det behöver inte vi.

Gustav Fridolin följer elevernas arbete och ställer frågor till dem. Han och regeringen har beslutat om mer digitalisering i läroplanen.

– Det är tydligt att slöjd är ett ämne som lämpar sig för att använda moderna hjälpmedel. Det sker väldigt naturligt här, säger han.

Helena Bäckström drömmer om ännu mer slöjd och slår ett slag för hur eleverna lär om olika material och hur den kunskapen kan användas för återbruk – vilket låter som ljuv musik för en partiledare för Miljöpartiet.

– Jag är förvånad över att det i dag förs diskussioner om slöjdens plats, vi måste se till så att materialen får längre livslängd, säger Gustav Fridolin och tillägger:

– Samtidigt har vi en arbetsmarknad där kreativ kompetens är mer efterfrågad än vad den var i industrisamhället.

Så slöjden är inte hotad?

– Att minska tiden för slöjd är inte aktuellt under min tid som utbildningsminister.

Fredrik Karlsson

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt