Här är framtidens uppkopplade prylar

2017-10-04 10:00  

Vill du koppla upp parkeringsplatsen, åkern eller vattenpumpen? Framtiden lär vilja. Och tekniken är här.

Blue Science Park är en ny, öppen testmiljö för internet of things, iot, i Karlskrona. Där startar Telenor försök så att företag testa den nya tekniken för uppkoppling av prylar.

– Tekniken kommer att innebära en revolution inom internet of things. Vi tror att om fem år kommer hälften av alla uppkopplade prylar att använda narrow band, säger Andreas Kristensson innovationsansvarig på Telenor företag.

I dag används oftast 2g för iot, ibland 3g eller 4g och framtiden spås i 5g. Varje nytt system ger snabbare svarstider och högre hastigheter, vilket är en nödvändighet för självkörande fordon.

Men i de flesta fall kräver inte uppkopplade prylar så snabba hastigheter.

Åkern som ska berätta hur den mår kanske bara behöver göra det en gång i timmen, till exempel. I det fallet är den nya tekniken, narrow band, optimal.

– Det här innebär längre svarstider och långsammare hastigheter än vad du någonsin varit med om, säger Andreas Kristensson som berättar att de stora fördelarna är helt andra. Som att den är billig. Själva modemet eller uppkopplingsenheten kostar bara omkring 40 kronor. Det gör att en iot-enhet, med batteri, processor och sensorer kommer ner i pris.

Den andra och verkligt stora fördelen är att tekniken kräver väldigt lite energi och därför ingen konstant elförsörjning. Ett batteri räcker i tio år. Detta innebär möjligheter att koppla upp helt nya prylar, som asfalten vid en parkeringsplats, en åker, en vattenpump eller sjukhussängarna som ingen vet var de är.

– Bara fantasin kommer att sätta gränser för vad vi kommer att koppla upp, säger Andreas Kristensson.

På centret i Karlskrona kommer inom ett par månader upp emot 50 företag kunna testa den nya iot-tekniken. Där finns då även en annan ny teknik: LTE-M.

Den har bättre svarstid än narrow band men ändå lång batteritid även den.

– Den tekniken passar bättre för saker som rör sig, som paketleveranser. Som operatör stödjer vi bägge teknikerna, säger Andreas Kristensson.

Fredrik Karlsson

Mer om: IOT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt