H2 Green Steel tar in 38 miljarder för att göra fossilfritt stål

2022-10-24 14:34  

Stålbolaget H2 Green Steel har tagit in 38 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda. "Skelettet i finansieringen klart", säger vd:n Henrik Henriksson.

H2 Green Steel ska tillverka fossilfritt stål vid en nyuppförd anläggning i Boden i norra Sverige. I stället för klimatpåverkande koks i en masugn, ska vätgas användas för att ta bort syret i malmens järnoxid.

Slutresultatet blir en produkt som kallas för järnsvamp, som sedan smälts tillsammans med skrot smälts till stål i en elektrisk ljusbågsugn.

Målet: Produktionsstart 2025

Nu har den blivande ståltillverkaren säkrat i form av aktiekapital, externa lån och kreditgarantier på sammantaget 38 miljarder kronor, meddelades i ett pressmeddelande på måndagen.

Henrik Henriksson, vd H2 Green Steel. Foto: H2GS

– Nu har vi skelettet klart i finansieringen. Planen är att starta stålproduktionen i slutet av 2025, säger vd Henrik Henriksson till DN.

Bland långivarna märks de internationella bankerna BNP, ING, UniCredit, Société Générale och KfW IPEX-Bank.

Läs mer: Klartecken för den första elektrobränslefabriken (och startskott för den andra)

Flera exportkreditinstitut som Svensk Exportkredit ställer också upp, liksom Riksgälden i form av en grön kreditgaranti.

H2 Green Steel grundades 2020 av förtaget Vargas, med bland andra den svenska finansmannen Harald Mix.

Scania på kundlistan

Stålproduktionen ska vara i gång om tre år, till 2025, och beräknas skapa minst 1 500 nya jobb. Bolaget har som mål att från 2030 producera fem miljoner årston stål till bland annat fordonsindustrin och vitvarutillverkare.

Bolaget har gått ut med att man redan har sålt hälften av de 2,5 miljoner ton stål som ska produceras under det första året, 2025. På kundlistan finns Scania och Electrolux.

Ny finansieringsrunda nästa år

H2 Green Steel har tidigare tagit in 3,75 miljarder kronor från privata kapital. Bland investerarna märks familjen Wallenberg, Mercedes Benz, pensionsbolaget AMF, Kinnevik och Scania.

Läs mer: Svenska turbinen ska rädda fisken – och elproduktionen

Dessutom är Christina Stenbeck och Spotifygrundaren mindre ägare i H2 Green Steel.

Till 2023 planeras en ny finansieringsrunda. Detta eftersom bolaget säger att två tredjedelar av projektet ska lånefinansieras.

– Vår plan är nu att dra in 50 miljarder, framför allt för att bredda vårt produktsortiment men också på grund av att vi vill göra extra miljöåtaganden. Det innebär att vi gör ännu en finansieringsrunda under nästa år – för vi vill stå fast vid två tredjedelar lån, säger Henrik Henriksson till DN.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt