Gurun: Designers behöver ta större plats

2012-05-02 09:29  
Anne Asensio arbetar som industridesigner på mjukvaruföretaget Dassault Systèmes. Foto: Christophe Boutet

Framtiden skapas inte minst av industridesigner. En yrkesgrupp som står inför ett vägval. Det anser Anne Asensio, av experter kallad för designguru. – Vi kan inte lösa allt men mycket, säger hon.

Industridesigner kan skapa en bättre värld, eller stå i vägen för den. Tyvärr är det många som gör det senare. Det anser Anne Asensio, fransk industridesigner på mjukvaruföretaget Dassault Systèmes.

– Det finns designer som vägrar ny teknik. Det finns ett tryck att fortsätta som det är. I och med det bidrar de till att behålla världen som de är, säger hon till Ny Teknik Automation under en visit i Sverige.

Industridesigner är formgivarna bakom föremål eller tjänster som tillverkas i en industriell massproduktion. Själv har Anne Asensio en mångårig bakgrund inom bilindustrin, som designchef för Renault och General Motors. För några år sedan kom hon med på Fortune magazines lista över framtida globala ledare. Hon återfinns även på andra listor över viktiga aktörer inom framförallt automationsindustrin.

Stiftelsen Svensk Industridesign (Svid) har kallat henne för en designguru.

– Hon är stor inom designbranschen, dels för de fysiska objekten. Att få sitt namn på konceptbilar är ett kvitto på att man kommit långt, säger Robin Edman, vd på Svid.

– Hon är också stor för att hon tidigt uppmärksammade den miljöpåverkan som design kan ha genom till exempel materialval, och hur 3d-verktyg kan hjälpa designer med detta, fortsätter han.

När Anne Asensio numera jobbar för Dassault Systèmes betonar hon vikten av att skapa tidlösa föremål, bortom modenycker, som bidrar till en bättre värld.

– Vi kan inte lösa allt men mycket. Ta en stad. Man kanske vill bygga grönt och ofta finns det ambitioner att sänka koldioxidutsläppen. Samtidigt vill många köra bil och roa sig. Då uppstår frågan hur man skapar livskvalitet? En designer kan hjälpa till och 3d-verktyg revolutionerar vårt sätt att tackla motsättningarna. Vi kan tidigt se vad olika val leder till, säger hon.

Anne Asensio pratar om vikten av korsbefruktning.

– Designer inom till exempel bil­industrin vet ofta inte vad som händer i modeindustrin. Det gör att du missar samhällets komplexitet. Det är mer kreativt när olika kompetenser möts.

Är dagens industridesigner modiga?

– Det beror på. Alla designers vill vara det, men sedan spelar företaget man jobbar på in. Överhuvudtaget bör designer spela en viktigare roll inom industrin än i dag. Vi bidrar med utformningen och spelar en nyckelroll i att leverera en produkt. Det kräver kunskaper.

Vilka egenskaper bör en bra industridesigner besitta?

– Man måste kunna lyssna, och gärna ha ett fotografiskt minne. Jag kan rita av en stad efter att ha besökt den en gång. Sedan bör du vara kreativ och komma med oväntade förslag. Du ska få folk att följa dig, vilket inte är samma sak som att vara dominant för då litar inte folk på dig.

Anne Asensio berättar att internets intåg har påverkat industridesignerns roll.

– Internet är en ny väg för individer att återföda sig själva utan påtryckningar. Och om folk nu köper varor på internet, hur når vi dem där? Som designer är det intressant eftersom vi realiserar drömmar.

Det låter som om marknadsföringen spelar en allt större roll?

– Den blir inte viktigare men annorlunda. Industridesigner står ofta i opposition till marknadsföringsmänniskor.

Skulle du kalla det du gör för konst?

– Nej, det vore pretentiöst. Däremot vill jag skapa meningsfulla saker. Och jag är frustrerad över att det inte går så snabbt som jag vill.

Stefan Nordberg

Mer om: Design Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt