Grön produktion – snart också i fordonsindustrin

2009-10-06 23:00  

Kravmärkt produktion av livsmedel och kläder har funnits länge.Nu är det dags för fordonsindustrin att göra "leana" produktionslinor "greena".

- En självklar och naturlig utveckling. Vi försöker utveckla så miljömässigt bra fordonskomponenter som möjligt. Och kunderna kommer i allt större utsträckning att kräva att de även produceras mera miljöneutralt, säger Monica Bellgran.

Hon är produktionsdirektör på leverantörsföretaget Haldex, som tagit initiativ till projektet Green Production Systems.

Även Volvo Technology och Volvo Construction Equipment i Eskilstuna samt All-Emballage i Haninge är med i projektet, som administreras av Mälardalens högskola.

Vinnova ställer under en treårsperiod upp med 2,7 miljoner kronor och företagen själva skjuter till fyra miljoner.

Ingen större satsning alltså?

- Det stämmer. Men tolka det inte som att fordonsindustrin är ointresserad. Vi har nog inte varit mogna tidigare. Det här är en början, säger Monica Bellgran.

Det man ska forska om är till exempel energieffektivisering, nya lätta material, ytbehandling, målning, automation, virtuella metoder med mera.

Projektet startar inom kort med två studier vid Haldex fabriker i Landskrona och Skånes Fagerhult. Ett tredje delprojekt är på gång hos det lilla leverantörsföretaget All-Emballage, ett företag som specialiserat sig på att göra rent containrar.

Hos Mälardalens högskola ska en projektledare och en doktorand jobba heltid med projektet.

Inom Vinnova sorterar den gröna satsningen under forskningsprogrammet FFI - Hållbar produktion.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt