Hållbar industri

Glödhet marknad för svenska fiber

Så fungerar processen.
Åsa Claesson Foto: Markus Dahlberg
En tråd av smält kvartsglas som fångas upp och sträcks till fiber av rätt dimension. Foto: Markus Dahlberg
I en svarv förbereds tillverkningen av en preform för laserfiber. Foto: Markus Dahlberg
Heta vätgaslågor smälter samman röret av kvartsglas till en "preform", utgångsämnet för fiberdragningen. Det vitglödande kvartsglaset ger sfrån sig uv-strålning, därför krävs mörka skyddsglasögon under processen. Foto: Markus Dahlberg
Acreo Fiberlab i Hudiksvall gör inte vanliga telekomfiber, bara specialfiber. Till exempel fyrkantiga fibrer, fibrer med gastäta ytskikt, fibrer med mängder med tunna hål i sig och fibrer med kanaler som kan leda både vätskor och ljus samt fibrer för höga effekter. Foto: Markus Dahlberg

I Hudiksvall finns Sveriges enda fabrik för optiska fibrer. Här görs fibrer med extra tuff ytbeläggning, inbyggda hål eller andra specialegenskaper.

Publicerad

Sakta och segt som första droppen sirap ur flaskan rinner glassmältan från ämnet i ugnen, högt där uppe i det tolv meter höga dragtornet i Acreos fiberfabrik i Hudiksvall. Och precis som när sirapsdroppen faller bildas en lång sträng efter droppen. En tråd av smält kvartsglas som fångas upp och sträcks till fiber av rätt dimension.

Just den här smältan ska bli fiber för högeffektlasrar, sådana som sitter i industrins laserskärmaskiner. Därför är den extra grov, för att klara av att överföra den höga effekten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här