Geckogrepp för tunga och känsliga robotlyft

2016-04-11 13:51  
Vidhäftningsförmågan är 20 kg per 25 kvadratcentimeter. Foto: INM

Med en vidhäftningsförmåga på 20 kg per 25 kvadratcentimeter blir en ny typ av geckoliknande gripdon användbart för många olika robotjobb.

Komponenter med ömtåliga ytor är vanliga i bilindustrin liksom vid elektroniktillverkning. Sådana komponenter behöver förflyttas och hanteras i många steg vid tillverkningen.

INM Leibniz-Institut visar på årets industrimässa i Hannover en förfinad variant av sitt gripdon Gecomer som går att använda för såväl lätta produkter, som bildskärmar som tyngre komponenter i bilindustrin.

Vidhäftningskraften har nu höjts så att ett gripdon stort som ett halvt vykort kan lyfta 40 surfplattor samtidigt.

Gripdonet har framställts av mikroskopiskt stora pelare i en geckostruktur, som via fysikalisk växelverkan häftar vid ett objekt.  Genom att mekaniskt ändra strukturen aktiveras eller avaktiveras vidhäftningen.

Med den nyutvecklade vidhäftningstekniken har adhesionskrafter på upp till 8 Newton per kvadratcentimeter uppmätts. Vid test har gripdonet klarat att gripa och släppa föremål 15000 gånger.

Forskarna ska nu vidareutveckla tekniken så att den fungerar även på ickeplana ytor.

Genom sin flexibilitet blir den här sortens gripdon användbara i uppbyggnaden av Industri 4.0, menar forskarna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt