Friformslaser bygger med koppar

2011-02-16 12:21  
Kopparkomponent tillverkad med friformslaser.

Koppar kan användas i friformsframställning med laser sedan forskare löst problem med snabb värmeavledning.

För tillverkning av detaljer med friformstekniken SLM Selective Laser Melting har koppar varit en svår metall att använda.

Trots att metallen har lägre smältpunkt än stål är värmeavledningsförmågan hög, och påverkan av laserljuset är låg.

När laser med samma effekt som vid friformsframställning med stål används på kopparpulver uppstår små hålrum vilket minskar densiteten i produkten.

Genom att öka lasereffekten från 200 watt till 1000 watt har forskare vid Tyska Fraunhoferinstitutet ILT i Aachen kommit tillrätta med problemet.

Man har framgångsrikt testat att bygga komponenter i kopparlegeringen Hovadur K220. Nu vill man gå vidare och använda ren koppar. Värmeledningsförmågan i ren koppar är dubbelt så hög som i Hovadur K220, vilket blir en utmaning för forskarna. Samtidigt kan produkter framställda av ren koppar bli attraktiva, exempelvis vid framställning av gjutformar för plasttillverkning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt