Första testet av taggar i plast

2007-09-24 11:44  

De första organiska rfid-taggarna, taggar helt i plast, testas på en konferens om tryckt elektronik i Frankfurt nu i dagarna. Taggarna som är små, lätta och billiga ska öppna för helt nya användningsområden för rfid.

Delegaterna på The Organic Electronics Conference i Frankfurt den 24-26 september ingår alla i ett stort fälttest av de tryckta rfid-taggarna. På varje delegats namnbricka fästs en tagg och via fyra läsare, utspridda i lokalerna, ska man sedan samla in data om hur delegaterna rör sig under konferensen.
Förhoppningen är att testet ska ge viktig information till forskningsprojektet Prisma, Printed smart rfid labels, som drivs inom EUs ramprogram för mikroelektronik.

Arrangörer av konferensen är branschorganisationen Organic Electronics Association, där ett stort antal europeiska företag och forskningsinstitutioner är medlemmar, bland dem Acreo och Thin Film Electronics. Båda har också varit med i framtagandet av en broshyr med ytterligare exempel på tryckt elektronik som delas ut på konferensen. Här finns förutom rfid-taggar även minne, batteri, teckenfönster, sensorer, switchar och transistorer.

Tryckt elektronik får man genom att i en tryckprocess lägga många tunna lager av ledande och halvledande polymerer på en film av polyester. Lagren är exakt definierade för varje typ av komponent. Rfid-taggar, små etiketter som läses av med hjälp av svaga radiosignaler, kan på detta vis massproduceras mycket billigt och då placeras i exempelvis konsumentvaror.

Tyska företaget PolyIC, samägt av Siemens och Leonhard Kurz, har i sitt forskningslaboratorium i renrumsmiljö även fått fram organiska rfid-taggar med 32 respektive 64 bits minne. Och det med material som finns att köpa på den öppna marknaden. En transponder med ett sådant chip kan läsas på 30 mm avstånd.
Det är också PolyIC som tagit fram läsarna i testet av de första organisak rfid-taggarna på konferensen i Frankfurt.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt