Första överklagandet mot Cementa

2021-12-07 14:31  
Cementas cementfabrik i Slite på Gotland. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöföreningen Urbergsgruppen överklagar regeringens beslut att ge Cementa fortsatt tillstånd till stenbrytning på Gotland. Det uppger P4 Gotland.

Överklagan är inlämnad till Högsta förvaltningsdomstolen.

Urbergsgruppen vill även att domstolen ber EU:s domstol om ett förhandsavgörande och att Cementas stenbrytning stoppas i väntan på ett beslut.

När regeringen gav besked om det förlängda tillståndet meddelade flera miljöorganisationer att de hade för avsikt att överklaga. Fram till måndagskvällen var Urbergsgruppen den enda som lämnat in sin begäran.

Det tillfälliga tillståndet som regeringen beslutade om i mitten av november gäller till den sista december 2022 och innebär att Cementa får tid att bryta den volym som företaget tidigare hade tillstånd för, men som det inte hann bryta före den 31 oktober när den ursprungliga tillståndstiden löpte ut.

Mer om: Cementa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt