Fineparts säljer egenutvecklad vattenskärmaskin till Google

2018-01-05 13:30  

Fineparts Sweden AB, med fyra anställda, har utvecklat en egen vattenskärmaskin med precision ner till 0,2 millimeter. Nu har de fått sin första order i USA – och beställare är självaste Google.

Den så kallade Finecut-maskinen ska levereras till Googles högkvarter i Mountain View, Kalifornien, och ordern är värd drygt 2,5 miljoner kronor. Men minst lika viktigt är affärens marknadsföringsvärde, tycker Fineparts vd och medgrundare Christian Öjmertz.

– Att vår första maskin på den amerikanska marknaden går till ett så uppmärksammat företag som Google, det kan ju innebära ett stort publikt genomslag. Många blandar ihop det vi gör med vanlig vattenskärning. Förhoppningsvis kan detta lyfta fram att det här handlar om en helt egen teknik, säger han.

Ett namn som Google, kanske inte i första hand för tankarna till skärande bearbetning.

– Men efter vad jag förstår av vår agent i Silicon Valley, så är det lite av en trend bland mjukvaruföretag att även intressera sig för fysiska produkter. Google har ju redan sina Googleglasögon, Apple säljer ju inte bara mjukvara utan även telefoner, och så vidare, säger Christian Öjmertz.

Läs mer: Lyssna på Googles nya ai-röst: människa eller maskin?

Fineparts vattenskärning jobbar med 4 000 bars tryck. Skärhuvudet arbetar med tredubbla ljudhastigheten, och finkornig sand tillsätts som slipmedel i vattenstrålen (så kallad abrasiv vattenskärningsprocess).– Men vi har miniatyriserat processen och fått ner snittbredden till 0,2 millimeter. På så vis kan man skära väldigt små och komplexa delar, förklarar Christian Öjmertz.

Ett femaxligt system låter skärhuvudet lutas i 15 graders vinkel, vilket tillåter tredimensionella arbeten. Själva bearbetningen skärmas av för att sänka ljudnivån och undvika vattenstänk i omgivningen.

Det exakta skärsystemet gör Finecut-maskinen lämplig för exempelvis elektronik- och smyckestillverkning.

– Vi har även levererat maskiner till medicintekniska applikationer, där man ofta behöver kall skärning utan värmepåverkan på materialet. Och den förra maskinen vi sålde gick till en exklusiv schweizisk klocktillverkare, men tyvärr får vi i det fallet inte avslöja kundens namn, säger Christian Öjmertz.

Googles Finecut-maskin ska levereras under andra kvartalet.

– Nu intensifierar vi vår bearbetning av potentiella kunder i USA. Även om varje affär är viktig, så öppnar det naturligtvis nya dörrar när man får Google som kund, säger Christian Öjmertz.

Finepart Sweden AB

Bolaget tillverkar egenutvecklade maskiner för komponenttillverkning genom abrasiv vattenskärning (mikrovattenskärning).

Grundat: 2012. Anställda: Fyra personer. Omsättning: 2,9 miljoner kronor (2016).

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt