Fiberoptik mäter allt petnoga

2008-12-02 23:00  
Så används chucken. Grafik: Ingemar Franzén

Ibland vill man veta precis var man har sina grejer. Med fiberoptik från Acreo har företaget System 3R kapat felmarginalen i sina chuckar till nanometer.

Med den nya mätmetoden från forskningsinstitutet Acreo kan System 3R hålla koll på sina så kallade klampningssystem med en felmarginal på 0,2 mikrometer. Förut var felet tio gånger större.

Tekniken ska användas vid framställning av komponenter med extremt höga precisionskrav, som motordelar, där varje nanometers avvikelse ökar bränsleförbrukningen och försämrar livslängden, eller linser för mobilkameror med miljontals pixlar.

-?De extrema högprecisionskomponenterna har kommit fram de senaste tio åren. Vi ser det som en möjlighet att bredda vårt affärsområde, men inte minst visar vi kunderna vi har i dag att vi kan erbjuda dem spjutspetsteknik inför framtiden, säger Håkan Dahlquist på System 3R.

Ännu finns den nya mättekniken bara i en prototypchuck, men System 3R börjar så smått presentera den för kunder för att få konstruera in den i deras framtida maskiner. Om ett par år kan lösningen vara del av standardsortimentet.

System 3R betonar att det inte räknar med någon explosion i sin försäljning, även om den nya positionsmätaren i princip öppnar stora nya tillämpningsområden. Den kan till exempel innebära ett genombrott för automatisk tillverkning av formverktyg för glaslinser med riktigt hög kvalitet, linser som i sin tur kan ge billiga mobilkameror med hög upplösning.

Tyska Fraunhoferinstitutet uppskattar att det varje år tillverkas uppåt 400 miljoner mobillinsmoduler per år, varav högprecisionslinserna kan antas vara en liten men växande andel.

Dagens vanligaste område för System 3Rs precisa palettsystem är framtagning av formsprutningsverktyg för plastdelar. Dessa används i sin tur i exempelvis mobiltelefoner.

Alexander Kristofersson

Mer om: Chuck Fiberoptik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt