FI:s enhetschef: Skyll inte på robotarna

2011-09-12 08:27  

Högfrekvenshandel står för en fjärdedel av omsättningen på Stockholmsbörsen. FI anser att kritiken är överdriven. Men snart ska skärpta EU-regler sätta käppar i robothjulen.

- Det finns helt klart en samsyn i Europa att det behövs en reglering, men exakt hur den ska se ut är inte klar än, säger Jan Sjödin, enhetschef på Finansinspektionen till Dagens Industri.

Jan Sjödin har varit med i den enhetsgrupp som nyligen lämnat förslag om ny reglering för högfrekvensenshandel. Förslaget är på remiss och väntas antas nästa år.

Högfrekvenshandel, även kallad robothandel eller maskinhandel bygger på sofistikerade algoritmer som beräknar sannolikheten för hur en aktie ska röra sig under ett kort tidsintervall.

Sedan utförs massvis med transaktioner under en bråkdel av en sekund, vilket gjort robothandel till en eftertraktad handelsmetod.

I dag uppges mer än hälften av alla transaktioner på Stockholmsbörsen utföras högfrekvenshandlare. Dessa har hyrt in sig på samma plats där börsens it-system står för att korta transaktionstiden.

I rådande orostider är det många som pekat ut robothandlarna som orsaken bakom den höga volatiliteten. Men den kritiken tillbakavisas av FI:s Jan Sjödin.

- Man ska vara försiktig med att skylla allt på maskinhandeln, även om den naturligtvis bidrar. Det finns redan ett stort tryck i marknaden och det är i grunden fundamentala faktorer som står bakom det. Manskinhandeln är en av dem som bidrar på marginalen, säger han till DI.

Enhetschefen anser inte att det är upp till myndigheter att begränsa maskinhandeln.

- Hittills har börserna varit duktiga på att hantera uppkomna situationer själva och bland annat infört avgifter på inställda order. De har också infört farthinder som innebär att om en aktie faller med viss nivå på kort tid stängs handeln av några minuter för att kyla av och låta alla tolka den nya marknadsdatan. Den typen av åtgärd är mycket en fråga för marknadens parter, men det är klart att det på sikt kan bli aktuellt med reglering där också, säger Jan Sjödin, till DI.

Det förslag till ny reglering som Sjödin varit med och tagit fram innebär att myndigheter ska försäkra sig om att företagen gjort allt de kan för att se till att det inte är fel på programkoden så att robotarna inte överreagerar på viss data. Det ska även finnas tydliga rutiner för vem som trycker på stoppknappen i fall något oväntat händer.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt