Få bilen snabbare på vägen

2011-02-02 12:14  
Mer rationellt när Smart fick LED där bak.

Mjukvaran IDEE ska förkorta utvecklingstiden för nya bilar, ett verktyg för att stärka Europas bilindustri.

Hjälpmedlet IDEE har utvecklats av Fraunhoferinstitutet för kemisk teknologi i Pfinztal som en del av 23 projekt i EUs Pegasussatsning för att förbättra konkurrenskraften för europeisk bilindustri.

IDEE är ett cad/cae/cam-program som knutits till en databas. Det analyserar kraven på den komponent som ska tillverkas och väljer sedan lämpliga material och tillverkningsmetoder.

Fraunhoferinstitutet exemplifierar med biltak som ska tillverkas i ett nytt material jämfört med vad som använts tidigare. Det är då inte nödvändigt att starta en ny utvecklingsprocess.

Konstruktören låter i stället databasen föreslå material och vilka tillverkningssteg som behövs. Programmet ger dessutom råd om hur verktygen för tillverkningen ska utformas.

Som exempel har en bakre karossdel till bilen Smart försetts med integrerade led-lampor. Därigenom minskades antalet delar från 8 till 5, och antalet tillverkningsmoment från 12 till 5.

Material- och kostnadsbesparingar uppnåddes också genom att använda ledande polymerer i stället för ledningar av metall.

Dessutom utvecklade Fraunhoferforskarna en ny metod att fästa lysdiodlamporna till karossen med mikrovågsteknik, och även möjligheten att lossa detaljerna när det är dags att återvinna delar av bilen.

- IDEE minskar utvecklingstiden, minskar antalet tillverkningsmoment och mängden material, säger Timo Huber som deltar i utvecklingsarbetet.

Även om programmet ännu inte är fullt utvecklat kan det redan idag användas för att ta fram enkla komponenter. Fullt utvecklat och tillgängligt för bilindustrin ska det vara om ett år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt