Experterna slår tillbaka mot Bamse

2012-03-09 08:30  

Ny Tekniks läsare rasar mot Bamses inställning till automation. Nu instämmer experter i kritiken: teknisk utveckling och robotar är viktiga för företagen.

I en Bamseserie blir Mickelina orättvist uppsagd från städjobb. Då startar hon en konkurrerande firma med stöd av en städrobot från Skalman och konkurrerar ut sin gamla arbetsgivare.

Men serien slutar med att hon får tillbaka sitt gamla städjobb – och Skalman stänger in sin robot i sitt skåp och konstaterar att det är en uppfinning som inte ska göras, eftersom den tog jobbet från fem städare.

Jakob Algulin kallade det en ingenjörsattack i en insändare i Ny Teknik. Engagemanget bland Ny Tekniks ­läsare var stort. Och kritiken mot seriens sensmoral kraftig.

Flera påpekar att den höga graden av automation har varit svenska företags sätt att klara internationell konkurrens – och behålla jobb i Sverige.

– I dag tycker nog de flesta att utvecklingen mot ett industrisamhälle varit bra. Jag kan inte se det som att jobb försvunnit som vi borde ha haft kvar. Genom automation har man kunnat öka produktiviteten och företagen har haft tillväxt. Då uppstår också nya arbetsuppgifter och nya jobb, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.

Han lyfter också fram hur viktig automation har varit för att ta bort monotona och farliga arbetsmoment. Samtidigt som det har gjort att företag kan producera stora volymer.

Den här synen, att automation och robotisering skulle vara något negativt, är det något du ofta stöter på?

– Nej, inte alls. Det finns tvärtom en god samsyn mellan fack och arbetsgivare om att automation är bra för företagen, de anställda och för Sveriges konkurrenskraft.

Erik Lundqvist är chef för Robot­dalen, ett Vinnova-projekt där näringsliv, samhälle och akademi möts.

– Jag får ofta höra det där, att man är rädd för att robotar ska ta jobben ifrån oss, säger Erik Lundqvist.

Hur ser du själv på det?

– För mig är roboten bara en typ av maskin som hjälper oss att jobba effektivare. Och vi strävar hela tiden efter att jobba så effektivt som möjligt, säger Erik Lundqvist.

Hur nära är vi städrobotar i verkligheten?

– De finns redan. På Clas Ohlsson kan man köpa en maskin för 5 000 kronor som dammsuger eller tvättar golven. Men att vi skulle ha en robot i hemmet som något slags assistent som putsar fönster och lagar mat, det kan vi glömma.

Fredrik Karlsson

Mer om: Debatt Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt