Experten: Då kan robotgräsklipparen rymma

2015-06-23 07:35  
En robotgräsklippare löpte amok i Täby på tisdagen. Det är inte maskinen på bilden som kör runt på Täbys gator. Foto: Husqvarna

Visst kan vissa robotgräsklippare smita från tomten. ”Jag har själv sett det”, säger Husqvarnas expert.

Stockholmspolisen fick att ovanligt larm i förra veckan: en förrymd robotgräsklippare körde runt på gatorna i Täby. Flera medier rapporterade om klipparen, som inte alls hade rymt utan deltog i ett miljöprojekt.

Men är det överhuvudtaget möjligt för en robotgräsklippare att smita från tomten? Ny Teknik ställer fem frågor till Oscar Holmberg, produktchef för robotgräsklippare på Husqvarna.

 

Kan robotgräsklippare rymma?

- Med våra gräsklippare är risken väldigt liten. Men på senare år har det kommit nya konkurrenter på marknaden som har en mer primitiv teknik för att avgränsa arbetsområdet. Och då finns det absolut en risk för att klipparna smiter. Jag har själv sett det när vi har placerat klippare av olika fabrikat på testtomter bredvid varandra, säger Oscar Holmberg.

 

Hur går det till?

- När man skaffar en robotklippare så lägger man ut en kabel under gräsmattan som avgränsar arbetsområdet. Sedan sänder laddstationen ut svaga strömpulser i kabeln i ett visst mönster, som gräsklipparen känner igen. När klipparen kör runt på gräsmattan mäter den hela tiden styrkan i signalen, och passeras gränsen så märker klipparen det med 1 centimeters precision. Då backar den tillbaka in på tomten igen, säger Oscar Holmberg.

- Om grannen också har en robotgräsklippare så måste signalen ha ett annat signalmönster för att det ska fungera. Med våra klippare slumpas mönstret fram, och risken att grannen ska få ett identiskt mönster är väldigt liten. Men några av våra konkurrenter använder samma mönster till alla sina klippare och då kan det hända att de kör vidare på grannens tomt.

 

Vad kan få era klippare på avvägar?

- Våra gräsklippare rymmer inte. Men det finns fabrikat som sänder väldigt starka signaler, och i sällsynta fall kan de störa ut vårt system. Det är som om grannen stod och skrek medan du själv försökte kommunicera genom att viska på din tomt. Vid sådana störningar stannar vår klippare omedelbart inne på tomten och startar igen först när störningen försvunnit. Men vi har regelbundna diskussioner med konkurrenterna, och målet är att alla klippare ska kunna fungera sida vid sida.

 

Hur hanterar ni det problemet i dag?

- Ofta räcker det att flytta isär kabelslingorna lite, och i värsta fall får man som grannar klippa olika tider på dygnet. I något enstaka fall har vi som sista utväg fått byta grannens klippare mot en av våra egna, även om störningen orsakats av en konkurrerande robot.

 

Varför navigerar robotklipparna inte med gps i stället?

- Noggrannheten är alldeles för dålig i en standard-gps. Vi vill ha en precision på 1 cm så att inte blomsterrabatten råkar klippas bort. Däremot använder en av våra modeller gps för att fördela sitt klipparbete jämnt över tomten. Om den inte klippt framsidan på länge så kör den exempelvis dit, säger Oscar Holmberg.
F ölj Sveriges smartaste hem på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt