Expert: Krävs krafttag för Sverige i robotligan

2016-05-18 07:16  
Benjamin Ståhl Foto: Fredrik Karlsson

Svensk industri har en bra position när det gäller robotisering. Men det krävs krafttag för att behålla positionen, enligt en ny rapport.

2015 fanns 1,5 miljoner industrirotar i bruk världen över jämfört med en miljon år 2009, en ökning med 50 procent på fem år.

Den snabba utvecklingen av sensorer har påverkat och robotarna har blivit smartare, mindre, enklare att använda – och ändå billigare.

– Men utvecklingen har inte drivits av de traditionella robotleverantörerna utan snarare av storföretag som Google, Amazon och Apple som egentligen varit mer intresserade av artificiell intelligens, säger Benjamin Ståhl, researchchef på Blue institute med den färska rapporten Robotarnas århundrade.

Tillväxten av industrirobotar väntas fortsätta men ännu större tillväxt väntas för försvarsrobotar, tjänsterobotar och hushållsrobotar.

Inom industrin blir det vanligare att robotarna inte bara intar fabriksgolvet utan även lagret och sköter logistikuppgifter. Dessutom tar roboten sig in i nya sektorer, som elektronikbranschen, då den blivit mindre.

Svensk tillverkningsindustri har historiskt haft en hög användning av industrirobotar. Men nu växer robotanvändningen snabbare i andra länder – framförallt i Asien.

– Robotik är ett viktigt område för svensk industri där vi har en stark position. Och stora företag har varit duktiga på att automatisera och digitalisera men små och medelstora företag har inte varit lika bra. Det behövs krafttag om vi inte ska halka efter, säger Benjamin Ståhl.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt