Hållbar industri

Ethercat slänger ut ethernetväxeln

När det gäller kontorsnätverk är ethernet intimt förknippat med internets dataöverföringsprotokollet TCP/IP. Men vissa utvecklare av industriellt ethernet ger kalla handen åt protokollet, med dess stora "adresslappar" och krävande "paketväxling".

Publicerad

Ethernet för kontorsbruk och på internet bygger på att datamängder packas in i paket med digitala adresslappar, och ”postsorteras” av dataväxlar. Men bland de ethernetbaserade industristandarderna kan man exempelvis se Ethercat, som har gjort slut med växlarna. Genom att adresslapparna skippas blir datamängderna mindre, och tiden från styrdator till maskin blir kortare och mer förutsägbar.

I gengäld skickas varje etta eller nolla med Ethercat snabbt runt till samtliga givare och ställdon i nätet. För att hantera det behöver varje givare och don i nätet förses med en skräddarsydd halvledarkrets, en så kallad asic. Varje asic kostar ett par tior vid köp i volymer. Asicarna innehåller också klockor och beräkningsfunktioner. Därför räcker det med exempelvis en relativt enkel pc som styrdator.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här