Hållbar industri

Ericssons nya test: Koppla upp vinodlingen

Fyra vinproducenter i Moseldalen har kontrollerat tillståndet i odlingarna med hjälp av sensorer. Ericsson berättade om det arbetet på Ny Teknik-konferensen Industrial internet of things. Foto: Ericsson

Med hjälp av sensorer går det att ha järnkoll på luftfuktighet och temperatur vid vinskörden. Uppkopplade druvor kan vara framtiden.

Publicerad

Ericsson är ett av många företag som nu laborerar med uppkopplad produktion. På Ny Teknik-konferensen Industrial internet of things redogjorde företaget för två fältförsök i vitt skilda miljöer.

I Tyskland valde man vingårdar som testmiljö och mätte solstrålning, och fuktighet och temperatur i jorden och luften. Fyra vinproducenter i Moseldalen valdes ut. För att tillverka sensorer och gateways, som kopplar ihop sensorerna och skickar information vidare, tog de hjälp av ett tyskt startup-företag. Sensorerna var monterade i odlingarna, på anordningar som drevs av egna solfångare. Sebastian Elmgren, strategikoordinator för produktion på Ericsson, berättar att vinodlarna uppgav att de fick ut 30 procent större skördar under försöket.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här