Ericssons nya test: Koppla upp vinodlingen

2016-02-12 09:18  
Fyra vinproducenter i Moseldalen har kontrollerat tillståndet i odlingarna med hjälp av sensorer. Ericsson berättade om det arbetet på Ny Teknik-konferensen Industrial internet of things. Foto: Ericsson

Med hjälp av sensorer går det att ha järnkoll på luftfuktighet och temperatur vid vinskörden. Uppkopplade druvor kan vara framtiden.

Ericsson är ett av många företag som nu laborerar med uppkopplad produktion. På Ny Teknik-konferensen Industrial internet of things redogjorde företaget för två fältförsök i vitt skilda miljöer.

I Tyskland valde man vingårdar som testmiljö och mätte solstrålning, och fuktighet och temperatur i jorden och luften. Fyra vinproducenter i Moseldalen valdes ut. För att tillverka sensorer och gateways, som kopplar ihop sensorerna och skickar information vidare, tog de hjälp av ett tyskt startup-företag. Sensorerna var monterade i odlingarna, på anordningar som drevs av egna solfångare. Sebastian Elmgren, strategikoordinator för produktion på Ericsson, berättar att vinodlarna uppgav att de fick ut 30 procent större skördar under försöket.

– I Mosel handlar det också om att kunna mäta svamp- och mögelangrepp, vilket gör att man kan spara på kemikalier i besprutningen, säger Sebastian Elmgren.

Det andra försöket gjordes i Ericssons fabrik i Kista, och gällde kavitetsfilter, som sitter i alla radiobasstationer. Filtren är byggda av aluminium med hundratals skruvar som måste justeras en i taget för att få rätt frekvens.

Ericsson ville snabba upp det här arbetet och tog hjälp av historisk data om hur olika filter monterats, och kopplade in en laserscanner som läste av data när några av företagets bästa trimmare ställde in olika filter. Dessutom kopplades en nätverksanalysator in som kan mäta radiokarakteristiken för filtren. Både den och laserscannaren för vidare informationen upp i molnet, där det skapas en virtuell representation av filtret.

– Utifrån den informationen kan systemet förutsäga: så här ska du skruva nästa skruv, och så kan man leda sig genom processen. I ett första steg sker monteringen manuellt genom datorstöd - i nästa steg skulle man kunna göra en helt automatiserad process, säger Sebastian Elmgren.

Resultatet blev en i snitt halverad trimtid, och eftersom man pillar mindre på filtren blir de av bättre kvalitet.

  

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt